bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Peziza - 179/23 - praktyka micro
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2023 « starsze wątki (do 2023.07.22) «

#3213
od sierpnia 2006

Peziza - 179/23 - praktyka micro #1

2023.07.03 14:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Kozak (bobson)
Data: 2023.06.30
Miejsce: Dębszczyzna
Przy leśnej nieużytkowanej, porośniętej drodze.
ok. 10 owocników do 5 cm śr.
Próbuję "jechać" wg klucza Hohmeyera, ale coś w pewnym momencie zawieszam się :)



Micro

#16741
od maja 2009

Peziza - 179/23 - praktyka micro #2

2023.07.03 15:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Niestety, czeka dodatkowa robota!
Zarodniki zawsze mierzymy w wodzie!!! ... i nie tylko: worki, parafizy też w wodzie. Chemia zazwyczaj poważnie wszystko kurczy.
Ornamentację możesz mierzyć po wybarwieniu.

Kieruj sie w kierunku succosa/succosella?

#3214
od sierpnia 2006

Peziza - 179/23 - praktyka micro #3

2023.07.03 15:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Kozak (bobson)
Dokładnie do tego właśnie doszedłem :). P. succosa/succosella, z naciskiem na tą drugą, gdyż w kluczu jest, że succosa ma tylko jedną kroplę.

#16743
od maja 2009

Peziza - 179/23 - praktyka micro #4

2023.07.03 15:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Coś pomyliłeś: P. succosella powinna mieć w dojrzałości jedną kroplę.

Z moich obserwacji wynika, że niedojrzałe zarodniki obu tych gatunków zawierają po dwie krople, P. succosella nie koniecznie tak równe jak u succosa ale to zauważysz jak więcej ich przebadasz.
Wymiarami zarodników też róznią się zdecydowanie. Dlatego musisz ponowić pomiary!

#3215
od sierpnia 2006

Peziza - 179/23 - praktyka micro #5

2023.07.03 15:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Kozak (bobson)
Mirek, dzięki za uwagi.

#3216
od sierpnia 2006

Peziza - 179/23 - praktyka micro #6

2023.07.03 15:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Kozak (bobson)
Racja, pomyliłem. Odwrotnie. Dzięki

#3217
od sierpnia 2006

Peziza - 179/23 - praktyka micro #7

2023.07.03 19:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Kozak (bobson)
Mam jeszcze takie foto zarodników

#16744
od maja 2009

Peziza - 179/23 - praktyka micro #8

2023.07.03 20:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Ten wątek może byc przykładem jak łatwo można napracować się i spieprzyć identyfikację:)
Niestety zarodniki nam nic nie mówią. Podobne ma P. michelii ... chociaż makro nie pasuje ale mamy sytuację z owocnikami spalonymi przez słońce więc ich wyglądem trudno sugerować się. To tylko sugestia, że na podstawie zarodników do Peziza lepiej nie startować.
Wolałbym jednak zostać przy swoim pierwotnym typowaniu ale i tak nic nie wskóramy bo zbyt dużo niewiadomych.

W czym problem?
Za Peziza succosa przemawia:
- wymiary owocników, 3,5 cm średnicy. Podobna succosella raczej wytwarza mniejsze?
- dwie krople oleju w zarodnikach ale nie wiemy czy owocniki są dojrzałe bo ciężko miały. Nie wiadomo czy dojrzałe bo zasuszone. Dlatego zarodniki Peziza nie dość, że mierzymy w H2O to w chwili gdy mamy pewność, że są już dojrzałe a to gwarantuje najlepiej dojrzewanie lub robienie wysypu.

Za Peziza succosella przemawia:
- wymiary zarodników ale trzeba brać poważnie uwagi dotyczące wątpliwości związanych z ich dojrzałością!

Jak widać cechy wzajemnie wykluczają się a to dopiero tylko zarodniki a jak zaczniemy analizować pozostałe cechy to któż to wie co pokażą? Tekstury, itp.

Koniecznie ćwiczyć robienie przekrojów.

Jako, że dopiero zaczynasz z Peziza (dotyczy również innych asco ale nie w całości i nie koniecznie wyczerpująco) to
kilka rad po kolei jak postępować.

1. po zbiorach przeznacz z jeden lub fragment owocnika na dojrzewanie, będzie potrzebny później do obserwacji zarodników.

Niektóre obserwacje łatwiej robi się owocników mniej dojrzałych (dojrzałe zbyt mocno rozłażą się i są "brudne" w preparacie).

2. Tekstury! - tu jest łatwiej z owocników niezbyt mocno dojrzałych. Kroisz jak najcieńszy plasterek, najłatwiej w kształcie ostrego klina i jego cieńszy koniec ucinasz i wkładasz pod szkiełko. Tekstury muszą byc widoczne bez dociskania/miażdżenia preparatu. Nie mówię, że to jest łatwe. Przy krojeniu możemy wspomagać się dość silną lupą!
Oglądamy w wodzie!

3. Wykorzystujemy ten sam kawałek co z punktu 2 do obserwacji reakcji na jod. Szkiełka nie podnosimy bo niszczymy preparat. Papierowym ręcznikiem odsysamy wodę i wpuszczamy pod szkiełko czynnik z jodem. Nanosimy kroplę czynnika w miejscu styku szkiełek i czynnik powinien samoczynnie wniknąć pod szkiełko. Jeśli nie to lekko podważamy brzeg szkiełka, np. wsuwając delikatnie ostrze żyletki.

4. Parafizy, worki i croziers oglądamy na jak najmniejszej ilości wyrwanej igła preparacyjną z hymenium

5. wracamy do punktu 1 czyli do kawałka który dojrzał i pozyskujemy z niego zarodniki. Mierzymy w wodzie a później wybarwiamy i obserwujemy ornamentację. Oczywiście najlepiej jest dokładnie udokumentować zarodniki po dojrzeniu ale również zaraz po znalezieniu owocników. To nam daje możliwość obserwacji zmian w ornamentacji, zawartości oraz wymiarach zarodników w zależności od dojrzałości co czasem jest bardzo przydatne.

Nie wiem czy o czymś nie zapomniałem ale to jest niezbędne minimum jeśli chodzi o mikro i nie lekceważyć makro.

Dojrzałość owocników można w miarę trafnie określać po ilości procentowej worków zawierających dojrzałe zarodniki. Nigdy nie ma sytuacji że we wszystkich workach zarodniki są maksymalnie dojrzałe ale jesli widzimy, że ze 30-40 procent worków zawiera zarodniki słabo wykształcone to raczej wskazane dojrzewanie.
Na ostatnim zdjęciu w Twoim pierwszym poście widać bardzo dużo worków z zarodnikami zupełnie niedojrzałymi.

Wiem, wiem! ... zbyt dużo naraz:)

#3222
od sierpnia 2006

Peziza - 179/23 - praktyka micro #9

2023.07.03 21:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Kozak (bobson)
Dzięki Mirek za uwagi i porady, skorzystam na pewno.
Mówiąc szczerze to nie traktowałem dotychczasowych obserwacji micro pod kątem oznaczania. Dzisiaj trochę posiedziałem nad kluczem i przetłumaczylem go na polski. Może będzie mi łatwiej i sprawniej :))
Powoli zapoznaję się też ze sprzętem, nomenklaturą, chemią, programem komputerowym do zdjęć itp itd. No i próbuję "ciachać" :).
Tak więc na razie strona bardziej techniczna.
No ale czas zapewne nadejdzie aby mikroskop stał się narzędziem rozpoznawania, a nie tylko obserwacji :)

#16745
od maja 2009

Peziza - 179/23 - praktyka micro #10

2023.07.04 08:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Jak na początek pracy z mikroskopem jest bardzo dobrze ino trzeba wiedzieć co w danym rodzaju sprawdzać i jakie czekają niespodzianki, stąd moja nieco dłuższa wypowiedź.
Mam nadzieję, że pomogłem a nie namieszałem:)
Klucz Hohmeyera już w niektórych kwestiach jest nieaktualny więc miej to na uwadze, szczególnie jeśli chodzi o owocniki o fioletowym hymenium.

#1580
od maja 2019

Peziza - 179/23 - praktyka micro #11

2023.07.05 10:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Sławomir Lożek (marcinlozek)
Mirku, na pewno Twoje cenne wskazówki się przydadzą obecnym i przyszłym Forumowiczom. Jak to mówią '' diabeł tkwi w szczegółach " :) a takie techniczne są szczególnie ważne.

#3224
od sierpnia 2006

Peziza - 179/23 - praktyka micro #12

2023.07.05 15:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Kozak (bobson)
Zdecydowanie tak.
Czy analogicznie dla grzybów wybarwianych w CR ich cechy również mierzymy je w wodzie? Czy też tutaj nie ma to znaczenia?

#16747
od maja 2009

Peziza - 179/23 - praktyka micro #13

2023.07.05 16:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Nie mam doświadczenia z tym odczynnikiem więc nie podpowiem:(
Przy asco rzadko stosuje się.
Sprawa jest bardzo prosta. Można samemu sprawdzić. Pomierz w wodzie a później po zapuszczeniu odczynnika i będzie wiadomo czy jest obojętny czy też zmienia parametry.

W sumie myślę, że pomiary bezpieczniej robić w wodzie. Barwienie służy raczej do obserwacji.
Trzeba wiedzieć, że nie ma uniwersalnych odczynników a i rózne gatunki reagują zupełnie inaczej na ten sam odczynnik. Np. CB z zasady pieknie wybarwia ornamentację ale u niektórych gatunków powoduje jej rozpływanie się.

Jest jeszcze inna istotna sprawa o której już nieraz mówiłem ale powtórzę jeszcze raz. Możemy spieprzyć pomiary sami, dociskając zbyt mocno szkiełko. Do pomiarów szkiełko powinno być delikatnie opuszczone na preparat, bez dociskania. Dlatego tak ważne jest robienie bardzo cienkich preparatów, na grubych obraz zawsze jest niewyraźny.

#3225
od sierpnia 2006

Peziza - 179/23 - praktyka micro #14

2023.07.05 17:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Kozak (bobson)
A mam pytanie odnośnie igły preparacyjnej. Która jest lepsza, z prostym czy z zagiętym końcem?

#16749
od maja 2009

Peziza - 179/23 - praktyka micro #15

2023.07.06 10:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Jak dla mnie najlepsze są najcieńsze od strzykawek. Tanie, trwałe i ładnie wydłubują potrzebny materiał a strzykawka służy jako wygodny uchwyt.

#3226
od sierpnia 2006

Peziza - 179/23 - praktyka micro #16

2023.07.06 12:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Kozak (bobson)
Dzięki. Przetestuję :)
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2023 « starsze wątki (do 2023.07.22) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji