bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Peziza fimeti ?
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2023 « starsze wątki (do 2023.08.05) «

#1603
od maja 2019

2023.07.29, Szczecin Wielgowo, wyhodowana na odchodach końskich, jeden owocnik ok. 2 cm, na trzonku, który niestety się ułamał (zaczynał się rozpadać)

zarodniki gładkie
parafizy
worki
worki podstawa
warstwy

#16765
od maja 2009

Zdjęcie przekroju nie jest jednoznaczne.
Coś się na nim rysuje jako cienka warstewka środkowa? Jakaś deformacja czy też przesuniecie materiału podczas preparowania???


Gdzieś miałem trochę materiału na ich temat zebranego ale na początek przejrzyj wątek i sprawdź czy zarodniki dojrzałe (!) na pewno sa gładkie (Cotton Blue)
http://www.ascofrance.com/search_forum/317

#1605
od maja 2019

Dziękuję za odzew. Niestety prawie wszystkie zarodniki były w workach. Położyłem szkiełko nakrywkowe na hodowanym owocniku i później znalazłem min. takie zarodniki- wydaje mi się że zdeformowane bo było ich tylko kilka ale może jestem w błędzie
Zarodniki w CB po podgrzaniu . Patrzę i patrzę i nie jestem pewien- jest ornamentacja czy jej nie ma.

Warstwy z suszka

Podsumowując chyba jednak zarodniki zbyt mało dojrzałe.

#16766
od maja 2009

Przykro mi ale w tej grupie jest niemałe zamieszanie więc według mnie lepiej pozostawić "sp".
Różne są źródłą ale według najnowszych to chyba zarodniki w Twoich nieco małe jak na ten gatunek (albo niedojrzałe).
Peziza varia też była notowana z odchodów, rośnie na różnych substratach???

#1606
od maja 2019

Dziękuję Mirku.
Sprzątając hodowlę niespodziewanie na dnie odkryłem drugi owocnik centymetrowy, więc .....
Jutro sprawdzę jeszcze w naturze na "naturalnym substracie" jest szansa, że po deszczach coś znajdę.
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2023 « starsze wątki (do 2023.08.05) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji