Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
podgrzybek
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 sierpień «

#27

2005.08.07 21:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Początkowo byłam przekonana, że to zajączek ale w domu po porównaniu swoich zdjęć z atlasami pomyślałam, że bardziej przypomina podgrzybka żeberkowanego. Czy jest mozliwe rozstrzygnięcie tego tylko na podstawie zdjęć, bez oparów amoniaku itp.?
podgrzybek1
podgrzybek2

#28

2005.08.07 22:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
zapomniałam napisać, że w poblizu były buki i dęby a nieco dalej sosna
i

#547

2005.08.08 09:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Po barwie kapelusza z dużym prawdopodobieństwem bym stawiał na podgrzybka żeberkowanego - taki ciepły, czerwony brąz, ale nie wiem na ile przesunięcie barw na tym zdjęciu w kierunku purpury przekłamuje barwy.
Opary amaniaku są tu decydujące bo to jedyna ściśle wyróżniająca, jakościowo, cecha dla tego gatunku. Reszta różnić jest dość płynna - barwa kapelusza, żeberkowanie trzonu, siedlisko.

#33

2005.08.08 23:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
No cóż, w takim razie choć bardzo nie lubię tego zapachu (czyt. smrodu) powinnam się zaopatrzyć w amoniak:-)

#0

2005.08.15 19:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

poszukiwacz
Mam pytanie odnośnie smaku podgrzybka, najprawdopodobniej zajączka. Czy zupa z jego udziałem jest gorzka? Czy to może jakiś inny, łudząco podobny do niego grzyb?
i

#600

2005.08.15 21:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Jak gorzka to najpewniej do zupy trafił goryczak żółciowy
czy łudząco podobny?
to zależy od doświadczenia zbierającego grzyby.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji