Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Zejściowy Postia ptychogaster w lutym.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 marzec «
i

#656
od lutego 2007

N apoczątku lutego w lesie bukowym z domieszką świerku i sosny na starym zmurszałym pniaku (prawdopodbnie świerkowym), znalazłem starego prawdopodobnie przezimowanego Postia ptychogaster (czy to możliwe, aby przetrwał zimę ?). Podejrzewam go dlatego, iż w październiku 2007 roku w tym samym miejscu znalazłem owocniki w/w grzyba. Proszę o sugestie.



#396
od września 2006

Ja nie widzę podobieństwa.....
i

#696
od lutego 2007

To jest ten owocnik rok wcześniej czyli w pażdzierniku

takie flaczki z niego się zrobiły przez zimę (łagodną)

#6507
od maja 2003

2008.03.04 17:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Wojtku, to chyba dwa osobne "twory". Te flaczki wyglądają na coś innego.

#2638
od maja 2006

To powyżej zejściowe to raczej Tremella sp.
i

#720
od lutego 2007

Ale to rosło dokładnie w tym samym miejscu co ten załączony oryginał z października. Ja z ciekawości będąc w pobliżu poszedłem zobaczyć co z niego zostało.

#6511
od maja 2003

2008.03.04 18:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
To może być coś co zjadło drobnoporka...
i

#2641
od maja 2006

co nie znaczy że to ten sam :-)
a tak nawiasem mówiąc - porównaj sobie, na zdj 2 widać że otoczenie jest inne niż na ostanim (z Postia ptychogaster).

#721
od lutego 2007

Warto pojechać i wziąć trochę tej mazi do zbadania ?

#6513
od maja 2003

2008.03.04 19:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Diabli wiedzą - ja się na nich nie znam, ale nie umiem ocenić czy warto czy nie :-)))
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 marzec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji