Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Na leszczynie, duzy, biały, z kawowym hymenoforem
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 marzec «

#510
od października 2007

2008.03.05 19:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Skoro leszczyny są na topie, no to nie pozostaje mi nic innego, jak dorzucić swoje znalezisko sprzed półtora miesiąca. Rośnie na leszczynie tureckiej (Corylus colurna), owocnik ma szerokość ok. 17 cm.
Pory drobne, nie przebarwiają się i nie reagują na uciśnięcie, a nawet zadrapanie (co widać na zdjęciu nr 3). Kolor brzegu i hymenoforu w rzeczywistości bardziej koloru kawy z różną ilością mleka, jak na zdjęciach całego owocnika i na zdjęciu nr 4. Na pozostałych "zróżowiał" trochę za mocno od zachodzącego słońca. Fotki dzisiejsze.

Dopuszczam myśl, że to może być pniarek, ale za dużo rzeczy mi nie pasuje. Ktoś ma propozycje?


Na leszczynie_01



Na leszczynie_02



Na leszczynie_03



Na leszczynie_04



Na leszczynie_05



Na leszczynie_06



(wypowiedź edytowana przez mykola 05.marca.2008)

#512
od października 2007

2008.03.05 20:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Jeszcze zbliżenie brzegu i przekroju tej skorupy, bo mi się nie ten obrazek dołączył w ostatnim poście:

Na leszczynie_07


Na leszczynie_08
i

#1509
od maja 2002

2008.03.06 22:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Może raczej Fomes?
Myślę, że dalsza obserwacja wcześniej czy później da odpowiedź.
Fomes zarodnikuje wiosną - kwiecień/maj.

#518
od października 2007

2008.03.06 23:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Obserwuję, obserwuję, podobnie jak lakownice, przecież go nie zdejmę - bez sensu by to było :-)
Ten na Fomes mi nie wygląda m.in. z powodu tej śnieżnej bieli krusty i białego miąższu pod skórką widocznego na przekroju "starej skorupy". Z drugiej strony, ta stara skorupa może być pozostałością zupełnie innego nadrzewnego - biorę taką ewentualność pod uwagę, choć nie wiem, na ile takie rzeczy są prawdopodobne w przypadku tak dużych, i na pierwszy rzut oka twardych nadrzewnych. Chyba sobie plasterek tej skorupki odkroję i pooglądam, w końcu nie jest już używana ;-)
i

#949
od listopada 2006

Do złudzenia przypomina pewnego drobnoporka
http://www.mycokey.com/MycoKeySolidState/species/Postia_tephroleuca.html
Jak czytam to grzyby odznaczające się miękką konsystencją miąższu w przeciwieństwie do twardych nadrzewnych jakimi są na ogół niektóre znane mi pniarki.

#522
od października 2007

2008.03.07 01:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Moje przepiękne pniarki "balkonowe" (sfocone w wątku https://www.bio-forum.pl/messages/33/146704.html , nowe się powolutku, powolutku wykluwają) są dość elastyczne, a hymenofor w konsystencji przypomina rosnącą i jeszcze nie zastygłą piankę pouliretanową.
Postia (Tyromyces, Oligoporus) są jednoroczne. Ten być może też, ale na razie jest jak dla mnie za duży (= za masywny, za gruby) i za twardy jak na jednoroczniaka. Z drugiej strony, może po prostu jest już nieżywy i dlatego taki twardy?... Ale muszę dać mu szansę ;-)

#581
od października 2007

2008.03.17 23:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Ha! Okazało się, że ten mistyfikator na zewnątrz (na przekroju pozostałości skorupy) wypłowił sobie podskórkowy miąższ do białości, ale po odcięciu kolejnego plasterka normalnie brązowy jest! Skórka natomiast superpancerna, a kontekst też bardzo twardy - chyba przy żadnym nadrzewnym nie miałam tylu problemów z pobraniem kawałeczka owocnika.
Jednak hymenofor w ogóle nie reaguje zmianą barwy na żadne uciski ani inne napastowania, dlatego gatunek wciąż pozostaje dla mnie "niepewny". Obadam znowu, kiedy zacznie rosnąć.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 marzec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji