Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Pachnący anyżkiem, na wierzbie - wrośniak pachnący?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 marzec «
i

#2628
od stycznia 2007

2008.03.15 21:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
8 marca 2008. Za wsią Starczanowo, naprzeciwko opłotowanego i podlegającego ochronie grodziska stożkowatego (to już nie mykologia, a archeologia;) ), po drugiej stronie rowka z wodą, na wierzbie - białe grzybki. (Zaobserwowane 27 lutego br., 8 marca br. pobrany owocnik.)

Jest ich na tej wierzbie chyba kilkanaście, rosną w pewnych odstępach od siebie. Owocniki bieleją z daleka, przyciągają wzrok pomimo odległości ok. 20 m od ścieżki.

Owocniki rosną przyrośnięte bokiem do kory wierzbowej. W przekroju są trójkątne. Górna powierzchnia kapelusza biała - filcowata - barwa nie zmienia się pod naciskiem, hymenofor aktualnie brązowy (ciemniejszy niż na moich zdjęciach). Ilość porów +/- 1,5 na mm. Owocnik przyjemnie pachnie anyżem. Choć zapach ten nie jest bardzo intensywny - ale na tyle wyczuwalny, że "niezależni testerzy" - osoby, które nie spodziewały się, że grzybek może tak pachnieć - wyczuły ten "anyżek".

Fotki z dziś (grzybek focony "na łonie natury"):

Naturalny rozmiar pobranego owocnika :

owocnik


pozostałe fotki:

owocnik 2

owocnik 3

owocnik 4


Z oznaczania według przewodnika wychodzi mi wrośniak pachnący (anyżkowy) Trametes suaveolens. Czy dobrze?

A że podobny wygląd ma Haploporus odorus, to doszukałam się wątku na bio-forum, gdzie takowy jest wspomniany wraz z ciekawym info o nim. Niestety Haploporus odorus to baaaardzo rzadki gatunek i mój "pachnący" to na pewno nie to :-( (na co wskazuje m.in. rozmiar porów 1-2 na mm, a nie 3-4 na mm)
Ale warto chociaż coś o nim wiedzieć, prawda? :-)

I tak oto wyszła rozprawka o pospolitym grzybku, ale z rzadkim gatunkiem w tle... :-)))

#537
od grudnia 2005

Dla mnie to właśnie typowy Trametes suaveolens :-)
i

#2630
od stycznia 2007

2008.03.15 22:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Czyli dobrze wyszło :-) Dziękuję :-)))

Zapach anyżku na razie nie zanika podczas przechowywania i stopniowego "naturalnego" podsychania owocnika, jest nawet nieco wyraźniej wyczuwalny. Może to zwykłe zjawisko, ale to pierwsze moje obserwacje Trametes suaveolens :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 marzec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji