Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
czy to jest rydz? Las mieszany, rosnął pod dębem
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 sierpień «

#1


Takich grzybów w moich okolicach jest sporo. Nie sądzę, żeby był to rydz, a że jestem żółtodziobem, postanowiłam zapytać bardziej kompetentnych. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojej rodziny grzybiarzy. Od wczoraj zostałam zapaloną grzybiarką :D. Po dzisiejszych zbiorach żyję, więc może jest dla mnie jakaś nadzieja;) Pozdrawiam
i

#1642

2005.08.25 23:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Cześć Joasiu,

WITAMY :)))) Serdecznie oczywiście

Pimpek
i

#1074

Rydz po przekrojeniu wydziela czerwone mleczko.
Ten grzybek nie wygląda mi na rydza...

Blaszki ciemniały pod naciskiem?
Robiły się ciemnobrązowe?

#2

Teraz mi już trudno powiedzieć, czy blaszki brązowieją pod naciskiem, bo do teraz cały zrobił sie ciemnobrązowy. Nie wydziela żadnego mleczka, więc pewnie to nie rydz.
No to kolejne pytania. Mam jeszcze jeden zastanawiający mnie grzyb. Ma brązowy kapelusz, biały trzonek, drobne blaszki i po przekrojeniu pachnie podobnie do pieczarki, choć nie tak intensywnie. Wysokość ok 5cm, kapelusz podobnie. Rosnął w tym samym lesie co ten powyżej. Las mieszany, w przewadze liściasty dębowo-bukowy.
i

#1075

Ten z pierwszego zdjęcia wygląda mi na krowiaka podwiniętego (olszówkę), ale zdjęcia są trochę rozmyte i słabo widać.

#140

2005.08.25 23:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Kruskal (anamorf)
pierwszy to prawdopodobnie Krowiak podwiniety[olszówka], a drugi to jakis gołąbek...

#3

Dzięki wielkie. Z moich obserwacji interenetowych wnioskuję, że ten drugi to gołąbek ametystowy lub kruchy. Tylko jak je odróżniać?
Co do zdjęć, to wybaczcie, ale póki co korzystam z telefonowego aparatu.
P.S. Jestem pod wrażeniem szybkości odpowiedzi na tym forum.

#141

2005.08.26 00:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Kruskal (anamorf)
do oznaczania gołabków niezbędne jest :

- ustalenie gatunków drzew rosnacych w poblizu gołabka
- smak
- zapach
- kolor trzona, blaszek etc
- kolor wysypu zarodników

a i to czasem jest za mało...
===================
np. amethystina rosnie w lasach górskich głownie pod jodłami, również świerkami. mylony z gołabkiem tureckim . intensywnie zabarwiony, smak łagodny
------------
gołabek kruchy : smak ostry

po próbie smakowej możesz wstępnie rozróznić...
ale to może byc jeszcze inny gatunek...

#4

Grzybek smaku nie posiada, drzewa to buki i dęby z niewielką domieszką sosen i brzóz. Trzonek i blaszki były biały. Po dotknięciu się nie odbarwiały. Kapelusz bardziej brązowy, niż czerowny. Zarodników nie widziałam, bo znalazłam tylko tego jednego. Las z pewnością nie jest górski, bo mieszkam na Górnym śląsku i tam znalazłam tego okaza. Chodzi mi jedynie o informację, czy ten grzyb jest jadalny, czy jadalny tylko raz :D Dzięki jednak za wskazówki :)

#75

a mnie to nie wygląda na olszówkę - zbyt gęste blaszki - mimo niedoskonałości fotki.

#76

to może być jakaś lejkówka

#142

2005.08.26 01:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Kruskal (anamorf)
http://www.pilzepilze.de/piga/zeige.htm?name=paxillus_involutus

moim zdaniem gestośc blaszek jak u olszówki mimo wszystko
===========================
do P.S.
zapraszam do kontynuacji rozmowy o Cortinarius variecolor

#143

2005.08.26 01:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Kruskal (anamorf)
jeśli smak ma nieokreślony to w każdym razie nie ostry wiec gołabek kruchy nie wchodzi w grę...
jeśli nie w lesie górskim to prawdopodobnie nie jest to tez amethystina...

kolor zarodników można poznać po odcięciu trzonu i położeniu kapelusza blaszkami do spodu na białej kartce... do rana powinny sie wysypać...

panuje potoczne przekonanie, że jadalne sa takie gołabki które nie sa gorzkie lub piekące w smaku...
co nie znaczy , że taki o łagodnym smaku będzie
"smaczny"

tzw. zatrucia gołąbkami to w zasadzie jedynie niedyspozycje żoładkowe, raczej nic poważnego
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji