Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Grzybowy "młodzik" z łuskowatą powierzchnią kapelusza.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 czerwiec «
i

#3102
od stycznia 2007

2008.06.01 17:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Może mi się dostanie, że na podstawie trzech fotek "młodzika" proszę o rozpoznanie grzybka, ale gdyby choć rodzina, rodzaj... :)
Pod grabami wyrósł i jeszcze nie dojrzał, dopiero osłona częściowa pęka, ale pod spodem widać blaszki, a zabrałam go już dziś, bo tam drwale rozwinęli swoją działalność i przypuszczalnie zadeptaliby go szybciej, niż zauważyli, jeśli, jak zaobserwowałam, zrzucili pocięte metrówki drewna na stanowisko Hedera helix płożący się w pobliżu, nim wspiął się na graby!!! Ot, życie ..... :(

Wracając do grzybka:

tu ma naturalny rozmiar:----------------------tu ma najbardziej naturalne kolory (i wcale się nie chwalę tym GPS-em ;) )
grzybek 1 grzybek 2

tak teraz wygląda od spodu:
grzybek 3

Krojenie itp., wykonam za chwilę.

#6759
od maja 2003

2008.06.01 18:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
powąchaj :-) jakaś pieczarka
I podrap po nasadzie trzonu :-)
i zobacz po przekrojeniu czy się przebarwia.
i

#3104
od stycznia 2007

2008.06.01 19:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Zapach faktycznie podobny do pieczarki,
podrapany u nasady trzony beżowieje, powyżej jakby lekko żółknie,
przekroiłam przed kilka minut temu, na razie nic się nie dzieje (motabene okazał się dość mocno robaczywy).
i

#3105
od stycznia 2007

2008.06.01 19:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Na tyle robaczywy, że dam mu spokój ;)

To beżowienie może być związane z tym, że trzon do połowy wysokości jest mocno zrobaczywiały i przez wewnątrz praktycznie zbrązowiał (zdjęcia nie pokażę, bo to bardzo nieładnie wygląda), natomiast łuski są bardziej wydatne tylko na części kapelusza:

przekrojony, widok zewnêtrzny

#4439
od kwietnia 2004

2008.06.02 14:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja też uważam, że jakaś pieczarka
i

#1053
od listopada 2006

"Estetyka" przekrojów zaczerwionych pieczarek nie przeszkadza w oznaczeniu, wręcz przeciwnie...

Oto oznaczona przez Anię na podstawie kilku przekrojów moja pieczarka łąkowa - Agaricus campestris
https://www.bio-forum.pl/messages/33/99989.html
Nawiasem mówiąc nie było zbędnego wypytywania się o przebarwienia, pierścień taki a taki itd...
Dlatego zawsze (no prawie zawsze, poza chronionymi w Polsce) fotografuję przekroje wszelkiego typu pierwszy raz spotkanych grzybków. Szanse na oznaczenie naprawdę troszkę się zwiększają...
Przepraszam, że tak piszę. Chcę tylko zachęcić wszystkich w miarę możliwości, którzy chcą naprawdę poznać pełną nazwę grzybka, i których mykologia interesuje nieco głębiej... do "krojenia", ...a w przyszłości do mikroskopowania:-)
Kilka, kilkanaście procent grzybów już dawno byłoby oznaczonych i nie zalegałoby głęboko w "czeluściach" archiwum Bio-forum.
Mam co najmniej kilka takich przykładów...
Jeszcze raz przepraszam za zniechęcający ton wypowiedzi.

Grzybiorz
i

#3110
od stycznia 2007

2008.06.03 05:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Zniechęcający? Nie :) Od ręki mogę podać mojego przekrojonego :

przekrój
i

#3111
od stycznia 2007

2008.06.03 05:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Nota bene, na Twoim pieczarkowym wątku, Marcinie, dla mnie cenna nauka fotografowania detali, dziękuję! :-)))
i

#3112
od stycznia 2007

2008.06.03 05:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Kolejna próba wyciągnięcia czegoś z mojego zdjęcia:
przekrój 2

Gdyby nie taka zaczerwiona, wyglądałaby naprawdę smakowicie ;-)
i

#1054
od listopada 2006

Mam problem z tą pieczarką.
Najbardziej przypomina z atlasu Darka pieczarkę płaską - Agaricus placomyces
Niestety nigdy jej nie spotkałem (bo i nieczęsta), więc pewności nie mam...

Jedyne co mogę doradzić, to skorzystać ze wskazówek Ani (powąchaj, podrap po trzonie i zobacz czy po przekrojeniu się przebarwia...), gdy nadarzy się tylko okazja spotkać je po raz drugi, ale już takie nieco bardziej "reprezentatywne", czyli mniej zaczerwione i najlepiej w różnych stadiach rozwojowych. Najlepiej tak jak nam to pokazał Darek (w powyższym linku)

A Twoje przekroje dały nam przynajmniej trzy ważne informacje:
1) Kolor (odcień) blaszek dość młodych owocników
2) Pojedynczy* pierścień
3) Niewyraźną bulwkę u podstawy trzonka

Więc chyba warto poświęcić nieco więcej uwagi na krojenie itd.
W każdym razie na pewno mamy mniej niewiadomych;-)
------------------------------------------------------------------------------------
* - bywają podwójne http://grzyby.strefa.pl/foto/pieczarka_szlachetna_pp.jpg

#6766
od maja 2003

2008.06.05 08:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
w przypadku tej pieczarki chyba nie da się określić gatunku. podeschnięta i zżarta :-(
i

#3123
od stycznia 2007

2008.06.05 16:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Ponieważ trafienie na to stanowisko jest wyjątkowo łatwe, więc wszystko zależy :
1. od pieczarek, żeby znów urosły,
2. ode mnie, bym trafiła tam we właściwym czasie - "owocnikowania".

Zatem, może to jeszcze nie koniec... :-)
i

#4656
od stycznia 2007

Rok zatoczył koło, mamy trzecią dekadę maja, po deszczach i ... bliziutko zeszłorocznego stanowiska ...

taka mała:

ta ma³a

i taaaaka duża :-)

du¿a

z boku

z boku 2

pierœcien

Tylko, wstyd przyznać, zapomniałam :-( żeby ją podrapać po trzonie, sprawdzić: żółknie/nie żółknie! A przecież w zeszłym roku z kilkoma znaleziskami już tak postępowałam :-( Następnym razem będę pamiętam, obie tam nadal rosną, niech sypną zarodnikami :-)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 24.maja.2009)
i

#101
od września 2008

pieczara jak sie patrzy
czy juz poszła dodziału kuchnia ?
i

#4757
od stycznia 2007

Ona została w lesie, bo miałam przed sobą caaaały dzień lasowania, nie przetrwałaby w samochodzie do wieczora :-( Poza tym, nie mam jeszcze pewności w odróżnianiu pośród pieczarek tych jadalnych na 100% od tych, co mogą powodować kłopoty żołądkowe :-(
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 czerwiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji