Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Cookeina tricholoma
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Ascomycetes (woreczniaki, workowce) « starsze wątki (do 07 lipca 2010) «
i

#2753
od września 2004

Tak się tylko chciałem pochwalić oznaczonym tropikalnym grzybkiem :D
Dorwałem jakiś artykuł o badaniach filogenetycznych nad tym rodzajem i były fotki zarodników... no i nie mogłem się doczekać aż mi Piotrek prześle materiały (nawet 12 godzin nie wytrzymałem), zabrałem się oznaczania mając tylko to co mam :)
Zostały przywiezione z Tiputini (Ekwador), zebrane w puszczy amazońskiej.

Całkiem dobrze się zachowały, niestety miałem drobny problem z grzybami, które wyrosły na eksykacie (przez przypadek się zamoczył w czasie transportu), no i ciężko było zrobić dobry preparat mając masę obcej grzybni w hymenium.

Suszki:





(preparat zrobiłem z tego drugiego, większego i nieco jaśniejszego)

Mikrocechy:

Przekrój:



włosek miał długość ok 1500 mm
worki około 350 mm
po 8 zarodników w worku

Zarodniki:











Długość zarodników 25-33 mm, średnio 28 mm
Szerokośc zarodników 12-15 mm, średnio 13,33 mm
Ściana zarodnika 1,2-1,5 mm
Większośc miała po dwie duże krople i kilka mniejszych, na powierzchni można zauważyć charakterystyczą podłużną ornamentację, a taką ma tylko jeden gatunek - Cookeina tricholoma :D
Cechy makro też pasują.

Okazało się, że w tej samej kopercie jest jeszcze inna Cookeina, ale zostawiłem ją sobie na jutro. Ma inną ornamentację, zarodniki bardziej owalne i dłuższe worki, do tego nie ma aż takich kłaków po zewnętrznej stronie miseczki.

założyłem wątek jeszcze raz, bo podobno był jakiś problem z obrazkami...
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Ascomycetes (woreczniaki, workowce) « starsze wątki (do 07 lipca 2010) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji