Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
łuseczki a kłaczki - czy to łuszczak zmienny?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «

#1204
od października 2007

2008.09.08 22:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Na pniaku lisciastego rosną sobie owocniki (wyrosły w ciągu ostatniego tygodnia). Powiem szczerze, że mam problem z odróżnieniem łuseczek od kłaczków.
Te grzybki są bardzo zmienne, a te najmłodsze (już nie fociłam) to w ogóle mają jakieś nieidentyfikowalne pierwociny łusek-parakłaczków.
Zdjęcia ciemne, bo zrobione dziś o siódmej wieczorem (ale dzięki temu są lepszej jakości). Na pierwszych dwóch fotkach uwieczniłam stanowisko, na następnych większe owocniki (do 6 cm średnicy), na dwóch ostatnich jeden z owocników mniejszych, brązowych.
Czy to są łuseczki, czy kłaczki?... Czy to wszystko łuszczaki?


Kuhenromyces mutabilis?_002


Kuhenromyces mutabilis?_003


Kuhenromyces mutabilis?_001


Kuhenromyces mutabilis?_004


Kuhenromyces mutabilis?_005


Owocnik ciemniejszy:

Kuhenromyces mutabilis?_006


Kuhenromyces mutabilis?_007

#567
od września 2006

To są łuszczaki zmienne. Zwróć uwagę na zapach i czy rosną w kępkach. Smaczny dość grzybek, ale moim zdaniem smak (smażonych na maśle) trochę mdły.

#14
od września 2006

2008.09.08 22:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Leszek (lester)
Wszędzie widzę łuseczki :), to są łuszczaki zmienne. Maja też charakterystyczny przyjemny zapach.

#620
od października 2007

2008.09.08 22:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Łuszczaki,ale mocno sponiewierane.
i

#3576
od stycznia 2007

2008.09.08 22:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Gdy są młodsze są bardzo urodziwe, przynajmniej mnie się bardzo podobają :)
https://www.bio-forum.pl/messages/33/194245.html

#1207
od października 2007

2008.09.09 00:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Dziękuję! Te moje młode są śliczne, ale w obliczu mojego niedoświadczenia wydawały się takie "niepewne"... No, ale też zebrałam, do eksykatu :)

Z moich kulinarnych doświadczeń - takich "leciutkich" grzybków nie warto smażyć na maśle, bo karmelizująca się laktoza totalnie zabija ich subtelny smak. Do purchawek, kurzawek, małych czubajek czerwieniejących lepszy jest olej o neutralnym zapachu - polecam rzepakowy z pierwszego tłoczenia. Kłaść na gorący, smażyć krótko... zapach grzybków będzie optymalnie intensywny.

PS. Łuszczaki zostały sponiewierane przeze mnie, przepraszam :)))

(wypowiedź edytowana przez mykola 09.września.2008)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji