Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czyżby Helvella crispa??
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «
i

#152
od września 2004

2008.09.13 12:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Przy ścieżce, w niskiej trawie, obok poziomki, jerzyny, dalej las.
1
i

#15
od sierpnia 2008

Rzeczywiście, bardzo podobna. Helvella crispa lubi rosnąć przy poboczach dróg, ale nie pasuje mi kolor trzonu. Przy piestrzycy kędzierzawej trzon jest z reguły biały.

Tu jednak widać, że jest on szary.
https://www.bio-forum.pl/messages/33/24682.html

Chyba, że to Helvella pithyophila, odmiana H. Crispa.
http://www.pharmanatur.com/Mycologie/Helvella%20pythiophila.htm

(wypowiedź edytowana przez matpan 13.września.2008)

(wypowiedź edytowana przez matpan 13.września.2008)

#156
od września 2004

2008.09.13 16:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Jak będę następnym razem to zrobię więcej fotek i dodam, może to cień tak zafałszował kolor nóżki.
i

#159
od września 2004

2008.09.29 18:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Witam ponownie, już po opadach i w końcu można od paru dni wyjść do lasku:)
Piszę tutaj gdyż zebrałem sporo piestrzyc tym razem w celach konsumpcyjnych.
Te które zebrałem tym razem mają wybitnie biały trzon i lekko ciemniejszy hymenofor, taki, bladoszary od góry i jasnobeżowy od spodu. I tu moje pytanie: znacie jakiś przepis? co z nimi zrobić? owocnik podobny np do grzybów mun, więc może coś z kuchni chińskiej by pasowało? tylko nie wiem, obsmażyć, podgotować...?
Pozdrawiam, nic nie znalazłem w przepisach...w dziale kuchni.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji