Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Jak maślak, ale miodowo-pomarańczowy wierzch kapelusza.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «
i

#3631
od stycznia 2007

2008.09.14 17:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Czy to może powędrować na patelnię, czy też nadaje się do czegoś innego? Co to jest za gatunek? Znaleziony dziś w drzewostanie: sosna, buk, dąb, przy drodze leśnej.

widok 1
widok 2
widok 3

#578
od września 2006

Pewnie maślak żółty, tylko że musiał być gdzieś w pobliżu modrzew. Jeśli miał żółty miąższ to on.
i

#3632
od stycznia 2007

2008.09.14 19:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Rzeczywiście, przeoczyłam to w opisie drzewostanu, tam również występuje modrzew.
Jeszcze tylko sprawdzę miąższ :) i ...

W Atlasie grzybów czytam "bardzo smaczny grzyb jadalny" - mniam, jak tylko będzie żółty miąższ to powędruje na patelnię :-)))))
Szkoda, że tylko jednego znalazłam, ale miejscówkę mogę odwiedzać :-)))

Będę też mieć pytanie w osobnym o grzybka, którego miąższ już znam - jest żółty, albo żółknący, bo znalazłam go zdrowiutkiego, przekrojonego i ..... porzuconego! Niedzielny grzybiarz? Taki co przewraca też muchomory czerwieniejące? Dobrze, że ja powolutku przestaję być niedzielnym grzybiarzem :-))) Dzięki bio-forum :-)))
i

#899
od lutego 2007

Na 100% maślak żółty. Co do smaku to bym się trochę spierał. Wolę młodego maślaka ziarnistego, albo maślaka pstrego.

#226
od lipca 2007

Przy maślakach, nie musisz mieć problemu. Wszystkie są jadalne. Z tego akurat źle sie skórka ściąga.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji