Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Ganoderma applanatum vs Ganoderma adspersum
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «
i

#1236
od listopada 2006

Czołem:-)

Ponieważ wielokrotnie przewijał się na forum problem odróżnienia lakownicy spłaszczonej od europejskiej postanowiłem założyć ten oto wątek.
Na pytanie jak je pewnie odróżniać, moja amatorska odpowiedź brzmi: zrobić tylko zdjęcie przekroju :-)

01 Ganoderma applanatum - cross section
Fot 01. Rysunek przekroju charakterystycznie spłaszczonego, 4-letniego owocnika lakownicy spłaszczonej - Ganoderma applanatum

Uwaga! Należy zwrócić na charakterystyczne warstwy kontekstu pomiędzy warstwami rurek.

02a Ganoderma applanatum - cross section
02b Ganoderma adspersum - cross section
Fot 02. Przekroje obu lakownic

03 Ganoderma adspersum - cross section
Fot 03. Rysunek przekroju kopytkowatego, 3-letniego owocnika lakownicy europejskiej - Ganoderma adspersum


04 Three-dimensional view - Ganoderma applanatum & Ganoderma adspersum
Fot 04. Widok w trójwymiarze obu owocników

05 Fresh cross section - Ganoderma applanatum & Ganoderma adspersum
Fot 05. Porównanie świeżych przekroi obu owocników (u góry G. applanatum)

06 Ganoderma applanatum & Ganoderma adspersum - skin comaparison
Fot 06. Skórka - porównanie

07 Ganoderma applanatum & Ganoderma adspersum
Fot 07. Ganoderma applanatum & Ganoderma adspersum

Myślę, że to może być odpowiedź na wątpliwości wielu forumowiczów.
Ja rozwiązałem je sobie właśnie teraz, znajdując w sobotni wieczór po raz pierwszy w życiu owocnik lakownicy europejskiej na dębowym klocku:-)

Grzybiorz

(wypowiedź edytowana przez grzybiorz 22.września.2008)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji