Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
czerwony-zółty nakrapiany
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 październik «

#425
od lipca 2008

2008.09.29 13:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Cichos (romek321)
Na 2 stanowiskach znalazłem takie grzybki chyba coś popularnego ale nie potrawię w atlasie odszukać nic podobnego-tak nakrapianego. Kapelusz żółto-czerwody w drobne kropeczki dół jaskrawo żółty w ciepłym odcieniu. Nie piecze w język, grzybowo pachnie, twardy, w mieszanym z przewagą liści. śr ok 8cm
01
02

#502
od września 2005

2008.09.29 13:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Puciata (puciu)
Stawiam na Rycerzyka czerwonozłotego.

#427
od lipca 2008

2008.09.29 14:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Cichos (romek321)
Tak to zdecydowanie on. Dzięki

#328
od grudnia 2005

2008.09.29 14:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

rapatang
Rycerzyk wyrasta na drewnie - prawda?

#5546
od grudnia 2003

Tak iglastym

#1284
od października 2007

2008.09.30 03:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Po dokładnym obgotowaniu (z odlaniem wody) jadalny, ale radzę odrzucać trzony - nadają potrawie nieciekawy, ziemisty zapach. I najlepiej jeść świeżo po przygotowaniu (ja duszę), bo na drugi dzień sporo tracą na smaku. Ostatnio miałam tyle owocników, że po prostu część wyrzuciłam, nie dało się wszystkiego przerobić, a do tego rycerzyk miał silną konkurencję w postaci innych, szlachetniejszych gatunków ;-).

#1285
od października 2007

2008.09.30 04:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
On w ogóle jest dość specyficzny w smaku - jedni lubią, inni nie. Ja traktuję jako urozmaicenie.

#429
od lipca 2008

2008.09.30 07:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Cichos (romek321)
Ja nie jadam grzybów, tylko je fotografuję.

#16
od września 2008

a tych wspaniałych borowików tez nie konsumowałeś ?

rycerzyk czasem zaciąga stęchlizną , młody jeszcze ok ale skórke lepiej sciągnąć
Wg Atlasu Grzybów - Bruno Hennig 1986


ale jest to piekny grzybek cieszacy oko łatwy do rozpoznania
niedawno spotkałem tak piękne stanowisko z wyrosnietymi kapeluszami co najmniej 20 cm średnicy (ksiązkowo 5-15 cm), że żałowałem że nie zabrałem aparatu
noooo i lusterko tez by sie przydało

#1290
od października 2007

2008.10.01 00:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
U mojego brata w okolicach Pniewa lasów dookoła mnóstwo, rozmaitych. Granic nie ma, pewnie całkiem sporo osób już nie pamięta, gdzie właściwie były (zresztą, chyba zawsze jeździliśmy do Pniewa przez Niemcy, bo przez Rosówek i Mescherin jest bliżej), a lasy bardzo bogate. W sosnowych tyle rycerzyków, że aż czerwonozłoto. Niekiedy to po prostu całe armie RYCERZY! Wielkich, potężnych, silnych i zdrowych, potężne trzony, kapelusze po 25 cm. Kapelusz przy kapeluszu, noga przy nodze. Młode robią za świtę.
Krajobraz urozmaicają liczne siedzunie sosnowe, też bardzo pospolite na tych terenach.
W zeszłym tygodniu, po prostu jadąc sobie skrótem z paroma kolegami, mój brat zobaczył w dole na łące coś jakby parasole (teren byłych Niemiec). Poszli zobaczyć. Na wielkiej łące rosło ponad 130 imponujących czubajek kanii. Podzielili się sprawiedliwie. Mi też coś skapnęło, nie narzekam :-)))
A najbardziej popularnym grzybem zbieranym przez Niemców jest purchawica olbrzymia.

(wypowiedź edytowana przez mykola 01.października.2008)

#438
od lipca 2008

2008.10.01 06:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Cichos (romek321)
Borowiki podzieliłem sprawiedliwie między dzieci...;-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji