Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gigantyczna biała kurka;)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 październik «

#1
od października 2008

Co to za grzyb?
Nie przesadzę jak napiszę, że miały ok. 25 cm średnicy.

#566
od marca 2006

prawdopodobnie Lactarius vellereus - mleczaj chrząstka

#3840
od listopada 2005

2008.10.01 22:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Oj, tak!!!...w Humorze grzybowym oznaczony jako "Frywolna"...(z jednostronnie wywiniętym hymenoforem jak baletnica tańcząca kankana).

#2
od października 2008

Dziękuję Panowie za wyjaśnienie:)

#21
od września 2008

frywolną mozna na upartego zjeść
po odpowiednim przyrzadzeniu
wg. Hennig 1986
po kilkugodzinnym wymoczeniu i obgotowaniu
Najlepiej uzywać do sporzadzania klopsików w postaci zmielonej
Owocniki długo moczone - odlewac wode kilka razy- przynajmniej 24 h - można kroić w plastry
i smażyć. mają nieco ostry smak

raz spróbowałem - są lepsze gzrzyby
a klopsików nie umiem zrobic ale pewnie pycha :-)))

większośc mleczajów po odpowiednim przyrządzeniu jest jadalna
szczególnie na wschodzie europy ( ukraina - litwa - ojczyzna nasza )
sam mam kilka słoików z mleczajem rudym , ale nie jest szczególnie smakowity
i

#351
od grudnia 2005

2008.10.02 10:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Rapatang
przecież mleczaj chrząstka jak i mleczaj biel nadają się do kiszenia

te ostre białe mleczaje są bardzo poszukiwane na wschód od Bugu, nawet w Kazachstanie je zbierają i na wysapch Sołowieckich (patrz Mariusz Wilk - Dom nad Oniego, Dziennik Północny, Tropami Rena, Wołoka) + relacji Joli Kozak

https://www.bio-forum.pl/messages/34/23166.html
i

#4516
od kwietnia 2004

2008.10.02 11:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ukisiłam, ale nie są smaczne. Zapomniałam je przywieźć na zlot. Jakoś w sałatkach przemycę rodzinie i gościom.

#447
od lipca 2008

2008.10.02 12:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Cichos (romek321)
W moich okolicach królują ostatnio...

#448
od lipca 2008

2008.10.02 12:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Cichos (romek321)
Choć mogą to też być L.piperatus ale ani jednym ani drugim nikt nie jest zainteresowany w moich stronach. O dziwo nawet nie są kopane w przeciwieństwie do muchomorów i innych Gołąbków i Gąsek...;-)
i

#4524
od kwietnia 2004

2008.10.02 12:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Możesz pomoczyć w słonej wodzie grubo pokrojone kawałki i potem usmażyć na złoto na oleju. Może Ci posmakują. Nie są złe, ale też nie ma się za czym zabijać.

#449
od lipca 2008

2008.10.02 12:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Cichos (romek321)
Może powiecie że jestem zbok ale grzybów nie jadam wcale, nawet pieczarki wydłubuję z pizzy czasami.
i

#356
od grudnia 2005

Romku, bywa i tak,

że miłość nie idzie od żołądka :) masz szybkie łącze oko-mózg-pasja :)

#451
od lipca 2008

2008.10.02 13:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Cichos (romek321)
Ale znam takich którzy zjadają moje znaleziska...;-) Ograniczm się jednak do tych najpewnieszych i sprawdzonych. Najważniejsze jednak, że dowiaduję się co rośnie obok mnie z tak doświadczonego źródła.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji