Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Maślak ? jeśli tak to jaki ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 październik «

#32
od września 2006

2008.10.07 18:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

JANEK (urma1)
Pozdrawiam najserdeczniej jak mogę
kochani proszę czy na podstawie zdjęcia nr.2 i '3 możecie określić jaki to rodzaj grzybka, raczej maślak, tylko czy jadalny, jeśli tak to walory smakowe sam już sobie ocenie, las mieszany z przewagą drzew liściastych, miejsce grzybka to trawy i borowina
przyznaje że pierwszy raz znalazłem takie grzyby, a w moim skromnym katalogu nawet go nie rozpoznaje
jak widać na zdjęciu, z jego kapelisza zdejmuje się błonka która jest tak samo lepka i ciągnąca jak to u maślaka
zdj. nr. 2
zdj. nr. '3

#730
od października 2007

2008.10.07 18:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Sitarz-Suillus bovinus.Wszystkie gatunki maślaków są jadalne.

#33
od września 2006

2008.10.07 19:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

JANEK (urma1)
dziękuję Jacek za sybką odpowiedź, szkoda że nie zapytałem odrazu; czy na marynatę te maślaki się nadają a jeśli tak to czy zdejmować z kapeluszy tą wieszchnią warstwe?
jeszcze raz serdeczne dzięki wszystkim za zainteresowanie

#600
od grudnia 2005

Młode sitarze są jak dla mnie dość smaczne, natomiast starsze stają się gumowate i można sobie ich zbiór darować. Aha, jeszcze jedno. Kto po raz pierwszy gotuje sitarza, tego zaskakuje jego intensywna zmiana barwy na purpurowo-różową do jasnofioletowej :-)

#601
od grudnia 2005

I jeszcze dodam, że do marynaty sitarz się owszem nadaje. Tylko młode owocniki, jak już wspomniałem. Skórki z kapelusza nie musimy ściągać, ale wystarczająco dużo roboty mamy z samym jej oczyszczeniem...
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji