Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Żółte grzybki rosnące w gromadzie
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 październik «

#253
od kwietnia 2007

2008.10.08 16:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Piecuch (tryl)
Takie grzybki spotkałem dnia 6 października w lesie w Piaskach Wielkopolskich. Przy czym najpierw tą mniejsza gromadkę(3 pierwsze zdjęcia)a potem tą dużą ale wydaje mi się że to ten sam gatunek.Bardzo proszę o pomoc w oznaczeniu.

1
2
3
4
5

#3866
od listopada 2005

2008.10.08 16:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Łysiczka trująca (Hypholoma fasciculare) - bardzo pospolity grzybek, szkoda, że nie do jedzenia...

#254
od kwietnia 2007

2008.10.08 20:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Piecuch (tryl)
Taaa właśnie wróciłem z lasu tak około 6 km od mojego domu.Widziałem jeszcze większe gromady tych grzybków więc rzeczywiście szkoda...:)Dziękuję za oznaczenie.

#1336
od października 2007

2008.10.08 23:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Nie zniechęcaj się tak pochopnie. Poznaj różnice między Hypholoma fasciculare (łysiczka/maślanka trująca, występuje głównie na liściastym, ale na iglastym też często rośnie) a Hypholoma capnoides (łysiczka/maślanka łagodna, która jest smaczna i jadalna, no i występuje tylko na drewnie iglastym) i szukaj maślanki łagodnej w swoim iglastym lasku.
W razie wątpliwości zawsze możesz spróbować. Taka próba wymaga odwagi cywilnej, bo Hypholoma fasciculare jest koszmarnie gorzka, ale od polizania albo maciupkiego okruszka na pewno się nie otrujesz.

#255
od kwietnia 2007

2008.10.09 18:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Piecuch (tryl)
Szczerze mówiąc wolę podgrzybki,kozaki,prawdziwki,no i oczywiście moje ulubione kurki:)których strasznie mi w tym roku brakowało wiosną z powodu suszy.Ale bardzo dziękuję za tak wyczerpujący opis:)

#1337
od października 2007

2008.10.09 21:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Nie musisz aż tak ironizować, chciałam nakłonić do indywidualnych poszukiwań i drążenia tematu :-)
Wyczerpujący opis to dwa wiadra mógłby zająć. Najważniejsze (oprócz preferowanego substratu, bo jak widać iglaste smakują obu gatunkom) różnice zobaczysz na stronach witryny www.grzyby.pl.

Dla mnie podstawa to kolor blaszek. Maślanka łagodna - szarawy, nigdy się tak wstrętnie oliwkowobrudno nie przebarwiają jak u H. fasciculare; do tego blaszki są rzadsze, no i kolor miąższu - nigdy nie siarkowożółty, lecz zdecydowanie bledszy, beżowy, białawy. Trzony bywają żółtawe, rudawe, ale u m. łagodnej zdecydowanie bardziej pastelowo ubarwione (znowu: nie "siarkowo...") i nigdy od razu pod kapeluszem, bo tam u maślanki łagodnej jest zawsze strefa "nieżółta".
A co do koloru kapeluszy... No, to (moim zdaniem) zależy już tylko od wieku maślanki - im starsze, tym bardziej stają się podobne.

Porównaj to wszystko ze swoimi zdjęciami i wyciągnij wnioski;-)

#1338
od października 2007

2008.10.09 21:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
poprawka: nie "strefa nieżółta", ale na pewno zawsze wyraźnie jaśniejsza i mniej intensywnie ubarwiona niż dolna część trzonu.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji