Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Rurkowy, "twardziel", "twardziak"
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 październik «

#1
od października 2008

2008.10.11 15:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Dryjański (tomekd)
Przede wszystkim witam, jako nowy na forum.
Dostałem coś takiego od sąsiada:
1
2
3
Cechy:
średnica ok. 5 cm, miąższ pachnie maślakiem, po przekrojeniu czasami nabiega niebiesko, a czasem pozostaje czysto kremowożółty - nie wiem od czego to zależy. Skórka trochę śliska, mimo suchego dnia, ale matowa, z lekkimi spękaniami (jak na zdjęciu). Nic też nie wiem na temat miejsca występowania.
Niestety podstawa trzonu została ucięta, i nie wiem jak wygląda.
Widzi mi się że to jakiś Xerocomus, ale może ktoś potrafi go dokładniej zidentyfikować?

T.
i

#208
od sierpnia 2007

2008.10.11 15:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)

#743
od października 2007

2008.10.11 15:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Ostatnio na forum bardzo częsty gość.Stwarza aż takie problemy przy rozpoznaniu?Maślak pstry-Suillus variegatus

#2
od października 2008

2008.10.11 18:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Dryjański (tomekd)
Bardzo dziękuję. Zmylił mnie dosyć ciemny kolor kapelusza.

T.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji