Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Rydzowaty
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 listopad «
i

#1053
od kwietnia 2006

Podobny do rydza ale też do mleczaja jodłowego. Może jakieś inne typy? Rejon nadmorski.

1

2

3

#3203
od maja 2006

Jakie drzewa rosły w okolycy?
i

#431
od grudnia 2005

jodłowy nie bo się przebarwia na zielono - więc albo świerkowy(prawdziwy) albo sosnowy(rydz)

#1054
od kwietnia 2006

To pewnie jest świerkowy, bo w okolicy rosły świerki i daglezje.
i

#160
od września 2005

2008.10.24 20:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Rysch (arysch)
Jak na mleczaja świerkowego trochę mi tutaj brak zielonkawych odcieni - mimo, że grzybek wygląda na dość dojrzałego... masz może Tadeusz zdjęcie nóżki?

Różnice pomiędzy rydzami, cytuję "Grzyby Szwajcarii, tom 6, Russulaceae", Fred Kraenzlin:

1. Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus: występuje w symbiozie z sosnami!
Nóżka z plamkami kroplowymi, kapelusz koncentrycznie pręgowany. Miąższ
całkiem łagodny, mleczko również całkiem łagodne i nie farbujące na kolor
winno-brązowy (lub dopiero po 1-2 godzinach!). Kapelusz i nóżka
zmieniają kolor na zielony. Występuje przede
wszystkim na glebach wapiennych, na niektórych teranach dość częsty.

2. Mleczaj świerkowy - Lactarius deterrimus występuje w symbiozie z
świerkami, miąższ farbuje na kolor winno-brązowy. Nóżka jest
jednokolorowa. Z wiekiem kapelusz i nóżka farbują na kolor zielonkawy
(młode egzemplarze nie mają plamek koloru zielonkawego!). Mleczko
przbarwia się z mocno pomarańczowego (marchewka) na ciemno-winno-brązowy
w ciągu 20-30 minut. Miąższ ma smak gorzkawy. Bardzo częsty, występuje na
wszystkich glebach.

3. Mleczaj późnojesienny - Lactarius salmonicolor: rośnie w symbiozie z
jodłami. Mleczko przebarwia sie po 10 minutach z koloru pomarańczowego na
winno-brązowy. Smak miąższu gorzkawy. Występuje znacznie rzadziej niż
mleczaj świerkowy! Najchętniej na glebach wapiennych.

(wypowiedź edytowana przez arysch 25.października.2008)
i

#1055
od kwietnia 2006

Niestety, nóżka mi się ukruszyła, a grzyb tak mocno barwił, że straciłęm ochotę na bliższą analizę w terenie. Całe ręce miałem umazane na pomarańczowo. Trochę posmakowałem, miał gorzkawy posmak.
i

#162
od września 2005

2008.10.25 21:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Rysch (arysch)
Gorzkawy smak ma zarówno świerkowy jak i późnojesienny. Jeśli nie było jodły w pobliżu... będzie więc świerkowy.

#1404
od października 2007

2008.10.26 01:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Ja tam już nic nie wiem. Jak dla mnie zbyt ospale i niemrawo zielenieje i zbyt lepki jest na świerkowego, ale w sumie... Dobra, przejrzałam foty. Świerkowy może być.
Tadeusz skąd jesteś nadmorski? (szukam bliskich polskogeoagraficznie) ;-)

(wypowiedź edytowana przez mykola 26.października.2008)

#433
od grudnia 2005

jak najbardziej mleczaj świerkowy

#1056
od kwietnia 2006

Paulo, jestem kołobrzeski.

#641
od lipca 2008

2008.11.06 10:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Cichos (romek321)
Pozwolę sobie dołączyć moje fotki, to pewnie też świerkowy, choć nieco zmaltretowany
001
002
003
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji