Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
'Antinoa' buissonii (=Cudoniella buissonii Grelet 1947
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Ascomycetes (woreczniaki, workowce) « Antinoa - badania nad rodzajem «
i

#5016
od sierpnia 2002

2008.12.01 01:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Kolejny grzybek, który w/g mnie powinien zostac przekombinowany do rodzaju Antinoa Velen. to Cudoniella buissonii Grelet 1947. Najprawdopodobniej Cudoniella viridula Grelet 1947 to jest ten sam gatunek, ale forma zielona (moim zdaniem na skutek infekcji wirusowej).

Znajduję obie formy (zieloną i białą) obok siebie, na różnych szczątkach, tak małych, że nie do oznaczenia w lesie. Jedno znalezisko miałem na resztkach jakiegoś liścia, inne na osłonce pączka liściowego.

ab
(c) 2007 Piotr Perz

Grelet podaje ten gatunek z kawałków kory Pinus ze stycznia 1933. Krieglsteiner znalazł też ten gatunek w marcu 1999 na korze Abies alba. Moje kolekcje są z grudnia 2007.

Forma zielona (C.viridula) jest to rozpoznania natychmiast zaś forma biała (C.buissonii) może być mylona z innymi białymi Antinoa lecz za rozróżnienie powinien tu w terenie posłużyć sobstrat - inne białe Antinoa są znane z igieł (Pinus lub Picea) nie zaś ze szczątków liści czy kory.

Mikroskopowo łatwo zauważyć różnicę, gdyż żywe parafizy posiadają silnie załamujące światło VBs (jak u A.juniperinella) które nie są cylindryczne, tylko owalne i jest ich kilka w każdej komórce.

abab
(c) 2007 Piotr Perz


Również i w przypadku tego gatunku proszę o pomoc w szukaniu. Widziałem na żywo nieliczny materiał i tylko z jednego stanowiska, nie posiadam też czystych kultur na pożywkach.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Ascomycetes (woreczniaki, workowce) « Antinoa - badania nad rodzajem «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji