Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Dwubarwne kapelusze
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 październik «
i

#149
od sierpnia 2005

Zastanawia mnie, czy te grzyby są jadalne. Wsytępują zarówno w lesie liściastym, jak i iglastym, choć więcej w liściastym właśnie.
Pośrodku kapelusza garbek ciemnieszy od reszty. Brzeg 'odrysowany'. Trzonek bardzo miękki, jakby pusty, ale po przekrojeniu okazało się, że jest włóknisty w środku. Zapach przyjemny, hymenofor jasny. Blaszki dość sprężyste, Średnica kapelusza ok. 6cm, wysokość ok 7cm.

#2156
od maja 2003

2005.10.15 13:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Pieniążki maślane. Jola jadła :-)
i

#2225
od kwietnia 2004

2005.10.17 16:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Mnie nie smakują, a "zapach", jaki wydziela się przy smażeniu też nie zachęca do jedzenia. Ja więcej tego jeść nie będę.
Czyli ten inny odcień pieniążka maślanego, to nie jakiśtam jego wiek i stan, tylko odmiana?

#2201
od maja 2003

2005.10.18 08:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Pieniążek maślany tworzy dwie, chyba dość dobrze odróżniające się formy. Jedną - typową - wtedy kapelusze są zabarwione na brązowo i szarą - z kapeluszami w różnych odcieniach szarości. Pewnym utrudnieniem jest higrofaniczność tych grzybków i zmiany barw przy wilgotnych i suchych kapeluszach. Ale zawsze odmiana szara będzie miała wyraźnie szary odcień
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji