Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Na starej jabłoni.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 listopad «
i

#1056
od grudnia 2003

Niestety padły akumulatorki i nie mogłem sfocic.Hubowaty na starej ale żywej jabłoni,mięki,plastyczny w jasnych beżowych kolorach.Grzybek jest w połowie odłamany.Jutro zrobię fotki-jak grzyb jeszcze będzie a jestem ciekawy co może rosną na jabłonce?
i

#1063
od grudnia 2003

Dziś mam fotki.
Spód


góra

przekrój

Zapach jak dla mnie niezbyt przyjemny.
i

#537
od maja 2002

2005.11.08 11:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Wydaje mi się, że trafiłeś na dosyć rzadki w Polsce gatunek Tyromyces fissilis (białak niemiły, białak czerniejący).
i

#1064
od grudnia 2003

Czy ta nazwa "niemiły"odnosi się do jego zapachu?
Mam jego kawałek jakby coś.
i

#538
od maja 2002

2005.11.08 22:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Nie jestem pewnien co autorowi nazwy (prof. Domańskiemu)przyświecało (co autor miał na myśli:-), ale raczej nie chodziło o to, że jest niemiły w dotyku:-)
Zwroć uwagę jak sam podkreśliłeś tę cechę w opisie. Może dlatego, że zapachu na zdjęciach nie widać, a może dlatego, że to właśnie było charakterystyczne:-)
Napisz jak zachował się zebrany "kawałek" grzyba po ususzeniu - w szczególności czy zmienił barwę?

#1071
od grudnia 2003

Ściemniała góra grzyba jak i w przekroju.

#2321
od kwietnia 2004

2005.11.09 07:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
On na zdjęciu wygląda, jak stary chleb, szczególnie jego kromki. A w rzeczywistości? Białak niemiły...

#3166
od maja 2003

2006.06.13 17:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Marcin Piątek sprawdził mikroskopowo ten gatunek i oznaczył go jako Spongipellis spumeus.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji