Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
żółtawy muchomorowaty
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 sierpień «
GREJ141678
i

#849
od września 2006

01.08.2009. Przy leśnej drodze, trzon krótki, bez pierścienia, zapach słaby, grzybowy, może trochę siarkowy.

1
2
3
4
5
6
i

#237
od sierpnia 2007

2009.08.02 19:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Twoje grzyby przypominają wyglądem Floccularia rickenii, co byłoby naprawdę tęgą sensacją, bo ten gatunek nie jest w Polsce notowany. Na czerwonej liście go nie widzę. Acz chyba zbytnio odpłynąłem, bo grzyb ten tworzy mikoryzę z robinią. Jak tam nie było w okolicy robinii, to mój typ co do gatunku pozostaje pobożnym życzeniem.
i

#850
od września 2006

W tym miejscu przewaga akacji, a ile muchomorów w necie się naoglądałem :-))).
Dzięki, posprawdzam dokładniej.

#858
od września 2006

Dysponuje ktoś opisem Floccularia rickenii? Makro rzeczywiście podobne.
i

#239
od sierpnia 2007

2009.08.05 20:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
CYTAT:
--------------------------------------------------------------------------------------------
Kapelusz młody bulwkowaty albo półkulisty, później wypukły, w końcu płaski, w środku wgnieciony, średnicy 30-100mm, na brzegu podwinięty, na białym tle cytrynowożółto kosmkowaty, w środku brązowawo brodawkowany, dojrzały prawie gładki.
Blaszki szerokości do 4mm, bardzo gęste, białe, przy trzonie zatokowato wycięte, na ostrzu całobrzegie.
Trzon długości 35-45mm i grubości 15-25mm, przy podstawie zakończony kulistą bulwą. Ponad żółtym, kosmkowatym pierścieniem zwykle biały i gładki, poniżej pierścienia kremowożółty i niekiedy miejscami kosmkowaty.
Miąższ biały, zbity, miękko elastyczny o przyjemnym zapachu i smaku.
Zarodniki krótko-elipsoidalne, bardzo delikatnie brodawkowane, bezbarwne, o wymiarach 4,5-6x3,5-4,5µm. Wysyp zarodników biały, z żółtawym odcieniem.
Występowanie, rośnie od maja do końca września w widnych laskach robiniowych, bardzo rzadko.
Wartość, smaczny grzyb jadalny, spożyty w większej ilości jest lekko trujący.
Uwaga. Grzyb ten nie był dotychczas w Polsce notowany (przyp. tłum.)*

--------------------------------------------------------------------------------------------
* Aurel Dermek „Grzyby znane i mniej znane”, Wa-wa 1988, tłumaczenie prof. dr hab. Bogusław Sałata.

Polska nazwa grzyba użyta w tym atlasie to kosmykówka robiniowa.
Umówmy się na razie, że to ten gatunek, którego włączenie do składu flory Polski, szczerze Ci Krzysztofie gratuluję. Przy okazji warto zwrócić się z apelem do wszystkich odwiedzających Bio-forum.pl, aby nie lekceważyli lasków akacjowych, może tego grzyba jest w Polsce więcej, a przecież to jest ‘smaczny grzyb jadalny’... ;D
i

#860
od września 2006

Dziekuję Adamie. Z Twojego opisu i Funga Nordica (dzięki Jakub!) można przyjąć, że to ten grzybek.
Zarodniki 4-5,3x2,5-3,7 (w/g Funga Nordica 4,5-6x3-3,5), cystyd nie znalazłem (na blaszce).
1

Po jakim czasie zarodniki przebarwiają się w Mezlerze?
(wymagana amyloidalność dla mnie nie widoczna :-/)
zdjęcia po kilku minutach:
2
3

Poprzednie grzybki już "padły", 10m obok pojawił się maluszek 04.08.2009
3

siedlisko
4

straszne krzaczory, cięzko się rozejżeć.

#7758
od maja 2003

2009.08.09 18:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
OOO - nie znam tego gatunku zupełnie. Gratulacje wielkie :-)

Reakcja amyloidalności powinna być widoczna praktycznie od razu. Skrawek na szkiełko - kropla wody, kropla-dwie melzera, kilka minut, płukanie, oglądanie. W razie wątpliwości lepiej widać niebieskie zabarwianie się zarodników na tle blaszek, które dają jasne tło kontrastujące z niebieskimi ścianami zarodników.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji