Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Jakaś pieczarka
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 wrzesień «

#355
od stycznia 2009

2009.09.16 16:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
Rośnie w lesie liściastym z przewagą topoli od maja do teraz praktycznie bez przerwy. Zapach pieczarkowy:)



#286
od sierpnia 2007

2009.09.16 17:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Najprawdopodobniej Agaricus silvicola.

#358
od stycznia 2009

2009.09.16 17:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
Co zrobić, aby mieć pewność?
i

#287
od sierpnia 2007

2009.09.16 19:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Jak to ma być okaz do zielnika (w sumie termin grzybnik bardziej by pasował) to obejrzeć zarodniki pod mikroskopem ;) A na poważniej, to może ktoś się odezwie z większym doświadczeniem w pieczarkach i dołoży swoje 3 grosze. Agaricus silvicola pasuje w świetle dostępnych danych, no chyba że to jakiś rzadszy wynalazek.
i

#363
od stycznia 2009

2009.09.17 21:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
W sumie to nie do zielnika, ale chciałbym wiedzieć cóż to za grzyb dokładnie rośnie w takiej masie przez kilka miesięcy:)

Zastanawiałem się nad zakupem mikroskopu, ale sam fakt posiadania go nie zwiększy mojej wiedzy na temat grzybów...
A poza tym nie mam prawie żadnych kluczy do oznaczania na podstawie cech mikro, więc zakup zapewne okazałby się wyrzuceniem pieniędzy...;)
i

#290
od sierpnia 2007

2009.09.17 22:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Z tymi zarodnikami to trochę żartowałem. Oczywiście, że bawienie się mikroskopem ma sens jeśli dysponuje się jednocześnie odpowiednimi atlasami/kluczami, w których są zdjęcia/rysunki zarodników.
Jeśli ta pieczarka (a że to jest Agaricus, nie ma cienia wątpliwości) rośnie w dość dużych ilościach i kusi Cię kulinarnie, to o ile nie wydziela jakiegoś chemicznie się kojarzącego zapachu, tylko taki typowy pieczarkowy (anyżkowy), to na pewno jest jadalna.
i

#364
od stycznia 2009

2009.09.17 23:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
Nie tyle kusi kulinarnie (choć też), ile fajnie jest znać i jednak umieć rozpoznawać poszczególne gatunki grzybów - dlatego parę miesięcy temu zastanawiałem nad zakupem mikroskopu:)
Ale na razie jestem na etapie patrzenia na las w nowy sposób, tj. poświęcenia większej uwagi grzybom innym niż najpopularniejsze koszykowce, więc uznałem, że na mikroskopowanie jeszcze za wcześnie - póki co zbieram wiedzę i doświadczenie:)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji