Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Zasłonak
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Cortinarius (Pers.) Gray 1821 - zasłonaki « starsze wątki (do 01 lutego 2015) «

#180
od czerwca 2003

2009.09.17 11:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paweł Paulus (pat)
Znaleziony 16.09.2009. Kapelusz brązowy, kosmkowaty, trzon jaśniejszy. Owocnik w pełni dojrzały. Miąższ barwi się pod wpływem NaOH na brązowo.


#1881
od października 2007

2009.09.18 02:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Paweł, większość zasłonaków to grzyby mikoryzowe (tworzące mikoryzy z określonymi gatunkami drzew), dlatego bardzo ważny jest opis stanowiska (biotop, charakter, rodzaj gleby) i określenie gatunków drzew rosnących wokół znalezionego zasłonaka. Jeśli znalezisko nie jest charakterystyczne, to bez tych danych (i mikroskopu na dodatek) najczęściej można sobie kluczyć do woli...

#193
od czerwca 2003

2009.09.18 09:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paweł Paulus (pat)
Paula mam tego świadomość. Określenie zasłonaków jedynie po zdjęciu i szczątkowych informacji jest nie wystarczające. Myśle jednak, że warto wstawiać zdjęcia takich grzybów, choćby dla samej ich prezentacji (widzimy wtedy ich różnorodność). Poza tym niekiedy udaje się uszeregować niektóre zasłonaki do odpowiedniej sekcji, a to już dużo. Nie zawsze też podaje informacje co do opisu stanowiska, bo jeśli jednego dnia znajduje ok 15 - 20 różnych gatunków zasłonaków, to trudno opisać je wszystkie na miejscu...:)
Ale dzięki za twoją uwagę, bo jest słuszna :)

#1135
od kwietnia 2004

Warto pokazywać też miąższ na przekroju i informacje o zapachu
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Cortinarius (Pers.) Gray 1821 - zasłonaki « starsze wątki (do 01 lutego 2015) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji