Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Biale Rydze
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 styczeń «

#116
od kwietnia 2005

Rozmawiajac przez telefon ze znajomym dowiedzialem sie ze ma on zamarynowany w sloiczkach prawdziwy przysmak, czyli BIALE RYDZE.
Znajomy pochodzi z okolic Bialegostoku (Lapy).
Z opisu ustnego jest to grzyb blaszkowy z BIALYM kapeluszem i lekko FIOLETOWYMI blaszkami.
Znajomy nie wierzy aby byla to L. nuda (gasowka naga) po zaznajomieniu go z jej wygladem.
Ustalilismy ze nie jest to zaden mleczaj (brak wydrazonego trzonka, nie wydziela mleczka gdy sciety, miazsz nie jest kruchy jak u mleczaji).

Grzybek ma bialy, wypukly kapelusz, brak piercienia na trzonku, brak pochwy przy podstawie trzonka (zapytalem tak na wszelki wypadek).

Czy ktos ma jakis pomysl co to moze byc?

#14
od listopada 2005

2005.12.29 12:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Palka (amanitus)
A czy mówił pod jakimi drzewami te grzyby zebrał ?

#119
od kwietnia 2005

No niestety nie.
Rosna na skraju zagajnikow, rowniez na lakach pod pojedynczymi drzewami i krzewami (jakimi nie pamieta) i zbiera je tam miejscowa ludnosc.
Poprosze go zeby zapytal rodzicow jak ich odwiedzi za pare tygodni.
Oni od dawna je zbieraja i powinni pamietac wiecej szczegolow.

#15
od listopada 2005

2005.12.29 20:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Palka (amanitus)
Myślę, że będzie to chyba jakaś inna gąsówka (Lepista irina, Lepista glaucocana) lub gąska. Przydałoby się jeszcze kilka szczegółów m.in. zapach, smak.
Może coś o tym wspominaliście ?

#120
od kwietnia 2005

Grzyby zostaly zamarynowane tak wiec smaku i zapachu nie da sie okreslic. Wszystkie grzyby marynowane maja taki sam zapach (octu) i smak.
Przejrze sugerowane gasowki i skonsultuje sie ze znajomym.
Moze ktoras bedzie pasowac.
Jezeli nie to bedzie musial spytac sie rodzicow o wiecej szczegolow.

#2580
od kwietnia 2004

2006.01.05 16:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Na gąsówkę dwubarwną by wyglądało.

#0

2006.01.11 08:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek W.
Też o tym słyszałem,pod Hajnówką nazywają ten grzyb hraszczem.Widziałem tylko marynowany,nie mam pomysłu co to może być.

#58
od września 2004

2006.01.11 16:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Shem
Tak, potwierdzam, w tym roku śfagier mi takie pokazał niedaleko Siemiatycz. Wygląda toto jak zmutowany okaz mleczaja chrząstki, nawet myślałem że to on, ale o dziwo nie miał mleczka... Jakby połączenie brzydkiego, białego gołąbka z żółtymi przebarwieniami i mleczaja chrząstki. Jest toto wielkie, z lejkowatym wgłębieniem w kapeluszu i rzczywiście śfagier mówił coś jak chrząszcz czy coś na to...

O ile to to oczywiście :)

#128
od kwietnia 2005

Rozmawialem z kumplem jeszcze raz i owa gasowka dwubarwna calkiem dobrze pasuje.
Czy zdarzaja sie u niej lekko fioletowe blaszki?
Z opisow, ktore czytalem wynika ze maja zazwyczaj odcienie bezowe.

#2601
od kwietnia 2004

2006.01.16 18:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Trzon jest fioletowy i czasami, bardzo rzadko kapelusze.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 styczeń «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji