Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Zjeść czy wyrzucić?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 wrzesień «

#28
od maja 2009

2009.09.18 11:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa B. (tersa)
Nie znam się na grzybach,a mąż zbiera grzyby od niedawna i tylko te które zna.Dzisiaj przyniósł grzyby ,których nie znamy.Napotkani grzybiarze twierdzili,że to grzyby jadalne i bardzo smaczne.Bardzo proszę o pomoc.

#1654
od października 2007

2009.09.18 11:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Na 99,99 % (to wina zdjęcia),jest to maślak pstry.

#29
od maja 2009

2009.09.18 12:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa B. (tersa)
Czy można pomylić tego grzybka z jakimś gatunkiem trującym lub niejadalnym?

#2156
od października 2005

Fotka kiepska - kolory mogą mylić. Czy po przecięciu zmienia miąższ barwę?

#30
od maja 2009

2009.09.18 14:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa B. (tersa)
Właśnie nie zmienia barwy i dlatego mam wątpliwości.

#2158
od października 2005

Czy próbowalaś kawałek - jaki smak?

#31
od maja 2009

2009.09.18 14:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa B. (tersa)
Nie są gorzkie,raczej bez smaku.
i

#2160
od października 2005

Nie myślałem czy gorzki, ale czy ostry. Ale skoro bez smaku to nie pieprzowy. Przyznam szczerze, ze nie mam nic podobnego w moim atlasie. Jeśli nie wiadomo, jaki to jest grzyb, lepej nie jeść.

#32
od maja 2009

2009.09.18 14:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa B. (tersa)
Też tak myślę,męza też przekonałam i grzybki wylądowały w koszu.
i

#291
od sierpnia 2007

2009.09.18 16:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
To był - tak, jak napisał Jacek Nowicki - Suillus variegatus (maślak pstry). Jak najbardziej jadalny, nie ma trujących gatunków maślaków. Z czym go można pomylić? To kwestia indywidualna, gdyż ludzie mylą niemal wszystko ze wszystkim. Wśród grzybów z rurkami na spodniej stronie kapelusza prawie w ogóle nie ma grzybów trujących, tym bardziej silnie trujących. Te z nich, które mogłyby wywołać dolegliwości są albo trujące tylko na surowo (niektóre borowiki, podgrzybek brunatny), albo odznaczają się odpychającym smakiem - jak goryczak - co chroni przed ich zjedzeniem.
Większy problem z grzybami 'rurkowatymi' jest taki, aby ludzie nie zrywali gatunków chronionych albo zasługujących na ochronę.

#11
od sierpnia 2009

2009.09.18 17:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Pakulski (cinek146)
Maślaczki w koszu a są bardzo dobre :]
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji