Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czerwonawy blaszkowiec
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 październik «

#27
od maja 2007

2009.10.02 12:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Yngel
grxzyb
Grzybek bardzo mnie zainteresował jeszcze takiego nie widziałem ale do rzeczy, rósł sobie obok brzozy,sosny kapelusz czerwonawy, trzon od dołu żółty później zmieniający barwe na czerwonawą.Zapach mocno grzybowy podobny do podgrzybka. Miąższ żółty tak samo blaszki. Zdjęcie robione komórką więc nie zachwyca :( ale zawsze coś

#5579
od sierpnia 2002

2009.10.02 12:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Rycerzyk czerwonozłoty

#28
od maja 2007

2009.10.02 18:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Yngel
ten rycerzyk odpada nie pasuje zapach oraz gładki kapelusz

#5585
od sierpnia 2002

2009.10.02 19:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Podtrzymuję swoją opinię. Jednoznacznie i bez cienia wątpliwości.

#6740
od grudnia 2003

Ja też

#29
od maja 2007

2009.10.02 20:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Yngel
Jak tak gadacie to tak musi być:)
i

#5586
od sierpnia 2002

2009.10.02 21:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
UZADANIENIE:
--------------

1. ZAPACH - niestetu jest to dość indywidualne. Ja na przykład lubię tego grzybka, zbieram go i zjadam. Pachnie dla mnie własnie grzybowo

2. STRUKTURA KAPELUSZA - pokazujesz młody owocnik. Wszystkie kępki, włoski czy łuseczki są jeszcze ze sobą połączone, co powoduje że kapelusz jest jednorodny. W miarę gdy kapelusz będzie rósł a "barwnika" i włosków nie będzie przybywac - zacznie powierzchnia pękać, dzielić się. Taki sam efekt widać, jak nadmuchamy balon z jakimś nadrukowanym rysunkiem.

:-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji