Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
na razie jakiś Pyrenomycetes spec. :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Ascomycetes (woreczniaki, workowce) « starsze wątki (do 07 lipca 2010) «
i

#2475
od sierpnia 2002

2006.03.14 10:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Cześć,

leżąca pod śniegiem gałąź buka (Fagus silvatica). Cała porośnięta takimi jakimiś Pyreno :)

1

2

Podpowiadają mi, że może Biscogniauxia nummularia (Bull.:Fr.) Kuntze? Na początku myślałem, że Diatrybe bullata, ba! nie dopuszczałem innej myśli, ale własnie usłyszałem, że ona nie rośnie na buku :(

Cóż, znajdę czas, przemogę się do tych twardziaków, zmikroskopuję i będzie (chyba( wiadomo :D
i

#656
od maja 2002

2006.03.14 11:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Na buku znajdziesz Diatrype disciformis.
D. bullata raczej na wierzbie, olszy czasem topoli. Był kiedyś jeszcze Diatrype virescens
na buku ale nie wiem jaka jest teraz jego pozycja systematyczna.

Na Biscogniauxia nummularia bym się nie napalał bo podkładka raczej za mała, ale nigdy nie wiadomo bez mikroskopu:-) Biscogniauxia mają fajne zarodniki w kształcie piłki do rugby:-)

Może to jakaś Eutypa lub Eutypella?
i

#2477
od sierpnia 2002

2006.03.14 18:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Hej,

no właśnie się nie napalam, bo nie wiem nawet czy to coś "fajnego". Sp. widziałem na necie - śliczne !

Nie mam orioentacji w tych twardych grzybkach, po prostu dostałem, że:

"I think that is Biscogniauxia nummularia (Bull.:Fr.) Kuntze
This species is very common on Fagus, Diatrype bullata is only on Salix, never on Fagus."


i na to się powołałem :)

P.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Ascomycetes (woreczniaki, workowce) « starsze wątki (do 07 lipca 2010) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji