Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Jurajskie trufle ???
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 listopad «

#1
od listopada 2009

prosze o pomoc w identyfikacji grzyba
Znaleziony: 14_11_2009
Rosł: na zboczu mlodego lasu brzozowego, rejon jury krak-czest. gleba kwasna
Rosł: około 10 cm pod ziemia
Barwa: przypomina mlodego ziemniaka
Zapach: zepsuty ziemniak lub czosnek

kolejne zdjecie

MW

#449
od stycznia 2009

2009.11.15 11:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
Jeśli możesz, to wrzuć zdjęcie przekroju

#2
od listopada 2009

oczywiscie przesyłam przekroj


#450
od stycznia 2009

2009.11.15 19:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
Nie jest to trufla na 99%, ale co to jest to nie wiem...
i

#360
od sierpnia 2007

2009.11.15 19:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Grzyb przypomina piestraka jadalnego (Choiromyces meandriformis), tylko nie wiem dlaczego gleba jest ciemna, a nie jasna. Może to jakiś gatunek pokrewny...

#453
od stycznia 2009

2009.11.15 21:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
Mnie też przypominało piestraka, ale właśnie w kolorze gleby jest szkopuł...

#749
od grudnia 2005

Nie piestrak, bo wnętrze rzeczywiście za ciemne i nie ten odcień :-)
Nie wykluczałbym jednak którejś z "nieszlachetnych" trufli:
http://www.nahuby.sk/atlas-hub-zoznam-rod?typ=latin&pismeno=T&rod=Tuber
Dalej to już tylko mikroskopowanie, o ile owocnik dojrzał do tego...

(wypowiedź edytowana przez zygmunt 15.listopada.2009)

#8083
od maja 2003

2009.11.17 08:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Albo jakiś z podziemnych podstawczaków. Tak czy siak, mikroskop.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji