Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
grzyb tworzący perfumy - Indie
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 listopad «
i

#521
od grudnia 2005

jest takie drzewo zwane drzewem agarowym lub oud

opis szeroki jest tu

http://sabbathofsenses.blogspot.com/2009/02/oud-czyli-drewno-agarowe.html

fragment
"
Drewno agarowe - inne nazwy: oud (od siebie dodam pisownię aoud, oudh i ud, bo i z takimi się zetknęłam), agar, drewno aloesowe, jinko, pochodzi z rodziny wawrzynkowatych. Jeden z najcenniejszych i zarazem najrzadszych surowców perfumeryjnych, pochodzący z drzewa aloesowego, wiecznie zielonej rośliny rosnącej w górach indyjskiego stanu Assam, Kambodży, Indonezji, bardzo rzadko Tajlandii i Wietnamu. Świeże drewno jest miękkie, lekkie, elastyczne i ma niewielką wartość.
Cennym kadzidłem, jak i surowcem dla przemysłu perfumeryjnego drewno staje się dopiero kiedy przez 50 - 80 lat porasta je grzyb. Im dalej posunięta jest mikoza, tym wyższą wartość ma drewno. Najcenniejsze jest jednak drewno obumarłych drzew, których proces rozkładu trwa setki lat. To właśnie najbardziej wartościowe drewno aloesowe - ciemna, pochodząca z wnętrza pnia substancja o intensywnym zapachu, z której wyrabia się cenny olej agarowy. W krajach arabskich był on znanym męskim pachnidłem używanym także do nacierania włosów i bród jeszcze przed epoką wód kolońskich. Obecnie używany przez przemysł perfumeryjny na całym świecie."

wiecie jaki grzyb może za to odpowiadać ?

i jaki proces prowadzi do wytworzenia takiego zapachu ?

słyszał ktoś z Was o tym cudzie ?

#523
od grudnia 2005

nic sensownego o tym drzewie i porażającym go grzybie nie umiem wykopać z sieci - nikt nic nie znalazł - ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji