Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
(?) Lejkowka - Clitocybe w mchu o bardzo intensywnym zapachu
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archwium 2010 luty «

#2044
od lipca 2004

2010.02.04 12:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
17.08.2009. Wyspa Sobieszewska. Gdańsk Świbno. Nadmorski las sosnowy. INDEX 20090817-01 (70-100 m na E od krzyżówki drogi Nr 7 i szlaku turystycznego, w pobliżu paśnika)

Tylko 2 owocniki.
I- kapelusz 6,2 cm, wys. 6,2 cm, średnica trzonu 1,2 cm
II - kapelusz 2 cm, wys. 6 cm, średnica trzonu 1 cm
Powierzchnia skórki kapelusza szorstka-lekko chropowata, skórka skórzasta, miąższ dosyc kruchy. W środku lejkowatego zagłębienia minimalnie wyczuwalny garbek.
Miąższ trzonu bardzo twardy ale mięsisty.
Nasada trzonu silnie powiązana z mchem.

Zapach suchego owocnika (eksykatu) bardzo mocny, ale przyjemny, podobny do zapachu przyprawy "maggi") - obecnie po prawie półrocznym pobycie w torebce strunowej zapach ciągle b. intensywny.
Smak lekko piekący.

W nadmorskim lesie sosnowym, w "mszarze" porośniętym brzozą i siewkami sosny.

Foto 1


Foto 2


Foto 3


Foto 4


Foto 5


Foto 6


Foto 7


Foto 8


Foto 9


Foto 10


Foto 11


Foto 12


Foto 13

#1391
od kwietnia 2004

Pewnie Lactarius helvus

#2045
od lipca 2004

2010.02.04 13:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Dziękuję, praktycznie prawie wszystko pasuje.
Bezbarwnego mleczka albo nie zauważyłem lub też jego brak był spowodowany dwutygodniowa susza przed naszym przyjazdem.
Jeżeli najbardziej podobnym jest mleczaj kamforowy (Lactarius camphoratus) to spokojnie można go wykluczyc po cechach makro.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archwium 2010 luty «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji