Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
malutkie żelki na sosnowej gałęzi
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 marzec «
i

#2100
od października 2007

2010.02.25 08:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Grzybki rosły na leżącej w topniejącym śniegu,sosnowej gałęzi,pozbawionej kory i dość już zmurszałej.Ich rozmiar wachał się w granicach 1mm.

1
2
3

#3078
od września 2006

2010.02.25 11:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Może po prostu Dacrymyces

#1233
od września 2006

2010.02.25 11:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jakub Węcławski (listek)
też tak sądzę i może być jakiś ciekawy, ale bez mikroskopu nie da rady
i

#1249
od września 2006

2010.03.04 10:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jakub Węcławski (listek)
Wychodzi mi Darcymyces tortus :)

z charakterystycznych cech posiada nierozgałęzione dikariofizy (zdjęcie postaram się później dodać), wyraźne sprzążki oraz 0-3 cienkich sept w zależności od wieku zarodników.

Dacrymyces tortus
i

#5715
od stycznia 2007

Fajnie pooglądać :-)
Czekam jeszcze na te nierozgałęzione dikariofizy :-)
i

#2117
od października 2007

2010.03.04 17:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)

cytat:

Wychodzi mi Darcymyces tortus




Dzięki za rozpoznanie(-a),ale w tym przypadku mam jeszcze mały dylemacik,ponieważ http://www.catalogueoflife.org/search_results.php?search_string=dacrymyces+tortus&match_whole_words=on .Zatem pytanie ,której wersji dotyczy ten grzybek ?
i

#1250
od września 2006

2010.03.04 18:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jakub Węcławski (listek)
chodzi o Dacrymyces tortus (Willd.) Fr. 1828, dikariofizy będą z czasem :) ale nie ma tam wiele do oglądania - trochę widać na zdjęciu ze sprzążkami

#5716
od stycznia 2007

A mógłbyś pokazać nie samą dikariofizę, tylko w takim ujęciu: podstawka i ta dikariofiza?

#2076
od lipca 2004

2010.03.06 09:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Serdeczne podziękowania dla Jakuba uzupełnianie wątków rzeczowymi i cennymi fotkami mikrocech.
One nie tylko bardzo wzbogacają dany wątek, ale wielu z nas dają możliwośc "opatrzenia się" się i zapamiętywania różnych cech ważnych przy obserwacjach mikroskopowych.
Listek, póki starczy Ci chęci i zwłaszcza czasu, to tak trzyma ;-)

Przy okazji stwierdziłem, że nie do końca wiem co znaczy określenie sensu auct. (i nie mogę tego znaleźc w sieci) m.in. przy gatunkach pisanych na czerwono w Index fungorum.

Czy np. Dacrymyces tortus sensu auct., (= Dacrymyces punctiformis) oznacza, ze dawny "czerwony" D. tortus to obecnie "pełnoprawny zielony" D. punctiformis.
Natomiast obecny "zielony" D. tortus to nowy gatunek wydzielony z "czerwonego" D. tortus,a instniejącego dawniej dawniej jako podgatunek Dacrymyces tortus f. tortus ???
i

#6091
od sierpnia 2002

2010.03.06 09:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Cześć Bogdan,

"Dacrymyces tortus sensu auct., (= Dacrymyces punctiformis)" oznacza, że grzybek, którego <b>różni autorzy różnych publikacji</i> nazywali (?nazywają) błędnie Dacrymyces tortus to jest na prawdę Dacrymyces punctiformis.

sensu auct. można zawęzić do kontynenty czy na przykład kraju, tak więc można napisać sensu auct. brit. jeśli ma się na myśli brytyjskich autorów publikacji czy sensu auct. amer. jeśli idzie o amerykańskich.

Przykład: http://www.mushroomobserver.org/name/show_name?_js=on&_new=true&id=1085&user_locale=en-US

pozdrawiam
P.

#2078
od lipca 2004

2010.03.06 10:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Dzięki, teraz proste jak "metr sznurka w kieszeni" ;-D

A od jakiego wyrazu pochodzi skrót "auct." ?

(wypowiedź edytowana przez bogdan 06.marca.2010)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 marzec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji