Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Ucho bzowe!Ale się dałem nabrać...
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 Maj «
i

#1332
od grudnia 2003



A już myślałem,że spróbuje tego grzyba...

#57
od marca 2006

A cioooo? To nie ucho?? To co to jest??? :-))
i

#1334
od grudnia 2003

Kisielnica trzoneczkowata (po nowemu).


Caaaała dłuuuuga gałąż obrośnięta.

#29
od kwietnia 2006

2006.05.03 21:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Czy to było na gałęzi dębu? Jak odróżnić, że nie auricularia auricula-judae?
wytłumaczcie proszę studentowi:-)
pozdrawiam

#2860
od maja 2003

2006.05.03 21:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Inny kolor, konsystencja, wielkość, struktura powierzchni, sposób wyrastania - jesli chodzi o makro.
i

#1370
od grudnia 2003

1.Ucho nie rośnie na dębach...???
2.Rośnie głównie na czarnym bzie,choć ja na nim nigdy ich nie znalazłem.Moje znaleziska rosły na wierzbie,olszy i buku.
3.Kisielnica ma takie charakterystyczne kropeczki,których na uszakach nie ma.




1.kisielec
2,3 ucho bzowe.

#2864
od maja 2003

2006.05.04 09:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Ponoć zdarza się na dębach.
i

#97
od kwietnia 2004

2006.05.08 16:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adriana Bogdanowska (adi)
A ja znalazlam cos, co chrząstkowatą konsystencją przypomina ucho bzowe, ale rosło na bryle korzeniowej przewróconego pniaka (prawdopodobnie) buka i nie przypomina pokrojem znanych mi "uszu" ;-) Grzybki te nie rosły bezpośrednio na drewnie, ale na warstwie ziemi. Co to może być?

#1651
od września 2004

Discina perlata ;-)

#98
od kwietnia 2004

2006.05.08 17:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adriana Bogdanowska (adi)
:-) To mogl byc pien swierka - troche ich tam jest :-)) Bardzo dziekuje :-)
i

#99
od kwietnia 2004

2006.05.08 17:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adriana Bogdanowska (adi)
Podobno to smaczny grzyb jadalny (pachnie bardzo przyjemnie), jak mozna go przyrządzać? Choć to pewnie temat na nowy wątek...
i

#2871
od sierpnia 2002

2006.06.13 23:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Adi,

jeśli byś stworzyła osobny wątek dla Discina perlata zamieszczając zdjęcia i opisujac te "doświadczenia smakowe" - będę zadowolony i umieszczę go w "Ascomycetes".

Tutaj jest..... chm.... zbiorówka :)

#3172
od maja 2003

2006.06.14 08:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
J. Baier w swojej książce "Grzyby w lesie i na stole" proponuje wykorzystanie krążkownicy do sałatki (po ugotowaniu) i do farszy wszelkich.
Ja jej nie jadłam - u mnie prawie jej nie ma, a jak uda mi się gdzieś znaleść to nawet na jajecznicę jest za mało :-(
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 Maj «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji