ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
majówka wiosenna?
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
i
2010.05.15 22:44 #164827
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Kołodziejczyk (kiruch) na forum od września 2006, wypowiedź #1141
15.05.2010. Znalazłem ją dziś po raz pierwszy i chciałbym się upewnić, proszę o potwierdzenie. Zapach mączny, ale tylko w lesie, teraz w domu pachną bardzo przyjemnie, słodko-grzybowo. Wysypu jeszcze nie ma, jakieś cechy mikro też pewnie sprawdzę, ale grzybki które może kiedyś trafią do kuchni dobrze rozpoznawać od razu. Rosły dość licznie na skraju lasu, głównie dęby.

1
2
3
4
5
2010.05.15 23:07 #164830
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Gryc (mirek63) na forum od maja 2009, wypowiedź #1395
Tak na 99.99(9)%

Czwarte zdjęcie prezentuje jeszcze jedną cechę majówki. Na tym przekrojonym doskonale widać łykowatość miąższu kapelusza. Niestety ale one to mają przez co są dość twardawe.

(wypowiedź edytowana przez mirek63 15.maja.2010)
2010.05.15 23:19 #164832
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Kołodziejczyk (kiruch) na forum od września 2006, wypowiedź #1142
Dzięki. Rok, może dwa obserwacji i pewnie spróbuję :-) . Piąte zdjęcie ma złe kolory, w pewnych warunkach nic nie mogę zrobić z takim balasnem bieli :-/.
2010.05.15 23:28 #164836
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Gryc (mirek63) na forum od maja 2009, wypowiedź #1397
Wczoraj u mnie była zupka, w moim wydaniu, ... właśnie z majówki.
Chyba smakowała, bo nie została nawet kropelki.
Na pewno są lepsze grzyby ale ten ma jedną ważną zaletę, ... pojawia się jako jeden z pierwszych:-)

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: