ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
blaszkowice w wiązce
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
2010.05.24 19:48 #165593
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Zawada (zdzary) na forum od grudnia 2009, wypowiedź #75
Na trawniku, w pobliżu brzozy. Kępka grzybów.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
2010.05.24 19:51 #165596
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Zawada (zdzary) na forum od grudnia 2009, wypowiedź #76
Tytuł przekręciłem.
Miało być: blaszkowce
2010.05.24 20:02 #165601
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4948
Mamy podblaszka!!!
2010.05.24 23:04 #165621
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #161
Jola, coś więcej? Który podblaszek?
2010.05.25 10:49 #165652
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4950
Myślę, że Podblaszek gromadny - Lyophyllum decastes.
Patrzę w Atlas hub Hagary (ten mały atlas) i widzę też Lyophyllum loricatum...
U naszego Marka w necie pisze, że ten loricatum musiałby mieć bardzo twardą skórkę.
2010.05.25 20:59 #165694
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Zawada (zdzary) na forum od grudnia 2009, wypowiedź #78
Byłem spróbować skórę - dosłownie, średnio twarda. Chyba, że za mocno gryzę?
Co jeszcze sprawdzić, aby ustalić dokładnie?
2010.05.26 14:39 #165754
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4953
Pewnie mikroskop. :-)
2010.05.27 10:17 #165789
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Gryc (mirek63) na forum od maja 2009, wypowiedź #1465
Ja z kolei w ubiegłym roku, w końcu skusiłem się i upichciłem te swoje podblaszaki.
Odważyłem się na jego konsumpcję bo nie znalazłem w atlasie żadnej wzmianki o gatunkach trujących w obrębie tego rodzaju i o takim wyglądzie.
Podejrzewam że, te moje to był kępkowiec ciemnoszary - Lyophyllum fumosum.
W każdym bądź razie był bardzo smaczny i na pewno jeśli spotkam je w tym roku to im nie daruje.
Oczywiście nikogo nie zachęcam do eksperymentów.
Każdy odpowiada za siebie, tym bardziej, że moje rosły na początku września a tu mamy dopiero maj.
Dla porównania pozwolę sobie wrzucić fotkę:
2010.05.27 12:13 #165797
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4956
Tak, jadłam. Jadłam podblaszki twardoskórowe. W sosie i w marynacie. Są bardzo smaczne.
2010.05.27 12:58 #165803
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Gryc (mirek63) na forum od maja 2009, wypowiedź #1472
No to jest nas, ... dwoje:-)
Ktoś może jeszcze jadł, ... i żyje???
2010.05.27 13:03 #165804
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4959
Ale przecież podblaszek nie stanowi żadnego zagrożenia. No może ten biały, jak i gąska zielonka, ale ja zaczynam z lekka powątpiewać w to.
2010.05.27 13:12 #165805
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Gryc (mirek63) na forum od maja 2009, wypowiedź #1473
Jolu te moje "i żyje" to nie było na serio.
Miałem nadzieję, że ktoś podzieli się z nami wrażeniami kulinarnymi:-)))
i
2010.05.27 14:19 #165814
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4962
Nie podzielę się przepisem, bo jadłam robione przez moją Mamę. Po kimś to mam, nie?
A moja Mama ma to po Babci
Wyżej nie wiem. Zapytam Mamę.

(wypowiedź edytowana przez jolka 27.maja.2010)

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: