Dziwne, bo te małe z czerwonymi trzonami wyglądają na borowiki grubotrzonowe (Boletus calopus). A borowik brunatny to właściwqie jaki? nie znam tej nazwy.
Jak dla mnie to B.omglony ;)
Matko, pogubiłam się w tych nazwach :-)) NIE, to na 100% nie jest borowik (podgrzybek) brunantny.
Ja również twierdzę, że to borowik omglony
Nie znam się jakoś szczególnie, ale też mi wygląda na omglonego, którego dosyć niedawno miałam.
I chyba macie z Piotrem rację. Bo, jak Piotr zauważył - to nie skórka trzonu jest czerwona (jak mi się zdawało), tylko miąższ (który ponoć tak ma po pewnym czasie). Do tego intensywnośc niebieszczenia jest spora i ten łagodny smak.
#397
od sierpnia 2007
Skoro grzyby nie są gorzkie w smaku, to Piotr ma rację, że Boletus pulverulentus to jedyne sensowna odpowiedź.
A tak przy okazji, to kiedy (eks)Xerocomus badius został awansowany w poczet borowików (bo dla podgrzybka to chyba 'awans')? Najpierw myślałem, że ten 'borowik brunatny' to jakiś regionalizm, ale w IF stoi jak wół, że obecna nazwa to B.badius. Aż ciężko się przestawić na myślenie o tym gatunku jako borowiku po tylu latach.
Ten "awans" nastąpił po 2003 r. W "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes" (2003) nasz poczciwy podgrzybek brunatny jeszcze figuruje jako Xerocomus badius. O ile dobrze pamiętam, po raz pierwszy spotkałem się z powrotem do starej nazwy Boletus badius na którejś z anglojęzycznych stron grzybowych w 2006 r. (myśląc początkowo, że to pomylenie synonimu z nazwą aktualnie obowiązującą) i wkrótce potem i to z niemałym zaskoczeniem w "Index Fungorum".
(wypowiedź edytowana przez zygmunt 17.sierpnia.2010)
Łączenie Xerocomus i Boletus pod nazwą Boletus to bardzo niszowe podejście nielicznych autorów. Według obecnych badań, m.in. genetycznych Xerocomus i Boletus to wciąż dwa odzielne rodzaje.
Marcinie, dzięki za tę wiadomość :-)
#401
od sierpnia 2007
@Zygmunt i Marcin
Też dziękuję za wszystkie przekazane informacje.
ja stawiam na to że to borowik omglony "BOLETUS PULVERULENTUS" na to mi wygląda lecz nie polecam ponieważ ma niewielką wartość spożywczą
....jeden z moich ulubionych grzybów koszykowych :)
hej...a ja myślałem że rycerzyki czerwonozłote :-)
Borowik omglony? Niewielką wartość spożywczą? Ależ nieprawda! Jest bardzo aromatyczny i smaczny.