Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to borowik brunatny?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 sierpień «

#2
od sierpnia 2010

2010.08.16 13:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

KM (kristofolo)
Witam,
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu grzybów. W sobotę w Beskidach znalazłem trochę grzybów, część z nich jednak odrzuciłem, bo nie byłem pewien, czy to są grzyby jadalne. Brat powiedział mi, że to borowik brunatny, ale nie był pewien.Foto 1Foto 2

#8418
od maja 2003

2010.08.16 14:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Nie był gorzki?

#3
od sierpnia 2010

2010.08.16 15:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

KM (kristofolo)
Nie

#8427
od maja 2003

2010.08.16 16:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Dziwne, bo te małe z czerwonymi trzonami wyglądają na borowiki grubotrzonowe (Boletus calopus). A borowik brunatny to właściwqie jaki? nie znam tej nazwy.
i

#685
od marca 2006

Aniu, tu jest o borowiku brunatnym:
http://www.grzybland.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=545&Itemid=102
Ale ten na fotkach to zapewne nie on :-)
Tez stawiałbym na Boletus calopus.

#6302
od sierpnia 2002

2010.08.16 16:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Jak dla mnie to B.omglony ;)

#8428
od maja 2003

2010.08.16 16:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Matko, pogubiłam się w tych nazwach :-)) NIE, to na 100% nie jest borowik (podgrzybek) brunantny.

#5020
od kwietnia 2004

2010.08.16 18:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja również twierdzę, że to borowik omglony

#15
od lipca 2009

2010.08.16 18:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ada (ediada)
Nie znam się jakoś szczególnie, ale też mi wygląda na omglonego, którego dosyć niedawno miałam.

#8433
od maja 2003

2010.08.16 18:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
I chyba macie z Piotrem rację. Bo, jak Piotr zauważył - to nie skórka trzonu jest czerwona (jak mi się zdawało), tylko miąższ (który ponoć tak ma po pewnym czasie). Do tego intensywnośc niebieszczenia jest spora i ten łagodny smak.
i

#397
od sierpnia 2007

2010.08.16 20:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Skoro grzyby nie są gorzkie w smaku, to Piotr ma rację, że Boletus pulverulentus to jedyne sensowna odpowiedź.
A tak przy okazji, to kiedy (eks)Xerocomus badius został awansowany w poczet borowików (bo dla podgrzybka to chyba 'awans')? Najpierw myślałem, że ten 'borowik brunatny' to jakiś regionalizm, ale w IF stoi jak wół, że obecna nazwa to B.badius. Aż ciężko się przestawić na myślenie o tym gatunku jako borowiku po tylu latach.

#787
od grudnia 2005

Ten "awans" nastąpił po 2003 r. W "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes" (2003) nasz poczciwy podgrzybek brunatny jeszcze figuruje jako Xerocomus badius. O ile dobrze pamiętam, po raz pierwszy spotkałem się z powrotem do starej nazwy Boletus badius na którejś z anglojęzycznych stron grzybowych w 2006 r. (myśląc początkowo, że to pomylenie synonimu z nazwą aktualnie obowiązującą) i wkrótce potem i to z niemałym zaskoczeniem w "Index Fungorum".


(wypowiedź edytowana przez zygmunt 17.sierpnia.2010)

#438
od września 2004

Łączenie Xerocomus i Boletus pod nazwą Boletus to bardzo niszowe podejście nielicznych autorów. Według obecnych badań, m.in. genetycznych Xerocomus i Boletus to wciąż dwa odzielne rodzaje.

#788
od grudnia 2005

Marcinie, dzięki za tę wiadomość :-)
i

#401
od sierpnia 2007

2010.08.17 22:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
@Zygmunt i Marcin
Też dziękuję za wszystkie przekazane informacje.

#2
od sierpnia 2010

2010.08.18 14:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Denis Kuczka (exhil)
ja stawiam na to że to borowik omglony "BOLETUS PULVERULENTUS" na to mi wygląda lecz nie polecam ponieważ ma niewielką wartość spożywczą

#6304
od sierpnia 2002

2010.08.18 14:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
....jeden z moich ulubionych grzybów koszykowych :)

#7613
od grudnia 2003

hej...a ja myślałem że rycerzyki czerwonozłote :-)

#5022
od kwietnia 2004

2010.08.18 16:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Borowik omglony? Niewielką wartość spożywczą? Ależ nieprawda! Jest bardzo aromatyczny i smaczny.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji