Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mleczaj... biel czy chrząstka ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 sierpień «
i

#46
od października 2009

Las dębowo-leszczynowy. Mleczko natychmiast palące jak piekło prawie.
Gdzieś czytałem że po ususzeniu i zmieleniu można używać zamiast pieprzu.

#5052
od kwietnia 2004

2010.08.24 12:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja nie wiem. Chyba chrząstka ma luźniejsze, rzadsze blaszki od biela.

#1697
od maja 2009

2010.08.24 12:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Zauważyłem, że te dwa gatunki są ciężko rozpoznawalne.
Uważam jednak podobnie jak Jola.
Chrząstka z reguły ma również charakterystycznie podwinięty kapelusz a na nim sporo ziemi bo wyrasta znacznie głębiej, chociaż ten też do czyścioszków nie należy.
i

#412
od sierpnia 2007

2010.08.24 18:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
A powierzchnia trzonu i kapelusza była gładka, czy taka pilśniowata? Niemniej jednak sądzę, że to jest mleczaj biel, ale żeby jakiegoś mleczaja suszyć, to nie słyszałem. Ususzonego, roztartego, jako przyprawę to można stosować maślaczka pieprzowego (Chalciporus piperatius).
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji