Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gumowata poduszka (asco?) na bagiennym patyku
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «

#2124
od lipca 2004

2010.09.07 12:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
26.08.2010 Korzeniów-Miłosze, gm. Ułęż, woj. lubelskie INDEX 20100826-05
Na leżącej gałęzi (olchy, wierzby?) w rowie na skraju podmokłej olszyny.

1 owocnik, średnica obecnie 2,5 mm (w dniu znalezienia 2 mm), wys. ok. 1 mm, konsystencja twardo-gumowata.

Nie mam pomysłu?
Boję się zajrzec pod spód aby nie uszkodzic-oderwac, bo jeszcze przebywa w hodowli.

Foto 1


Foto 2


05.09.2010
Po 8 dniach w lodówce i 2 dniach w mnożarce (sztuczne oświetlenie)

Foto 3


Foto 4


Foto 5


Foto 6

#6342
od sierpnia 2002

2010.09.07 12:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
stawiam na Mollisia sp.

#2132
od lipca 2004

2010.09.09 14:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
;-)
"...mam ją pokroić? żal trochę...." 2005.05.23 00:17 #14105
"...Albo poczekaj z krojeniem..."
W moim przypadku przy Mollisia to raczej nie powinienem kroic, a po prostu zrobic eksykat.

A tak poważniej. Mikroskop mam ciągle w naprawie, nie wiem za ile będzie?
Owocnik ulokowałem w lodówce, myślę, że jeszcze troszkę wytrzyma.

Pimpek, czy spotykałeś takie pojedyncze owocniki? Wszystkie spotykane przeze mnie mollisiopodobne to były kępki, gromadki i inne inne rodzaje skupień.

Ta gałąź była przeze mnie bardzo dokładnie przejrzana, znalazłem na niej różności, ale żadnego innego okazu Mollisia.

#6348
od sierpnia 2002

2010.09.09 14:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Tak, możesz wysuszyć. Tak spotykałem pojedyncze.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji