Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Cały żółty, zapach jakby terpentyna albo inny chemiczny
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «
i

#6027
od stycznia 2007

Wybrałam wczoraj na rekonesans grzybowy miejsce, które mnie zachwyciło grzybami dotąd nie spotykanymi, do pełni szczęścia brakowało mi tylko gwiazdoszy, ale kto wie ... :-) Godzina pod wieczór to mało, by wykonać wyczerpujące zdjęcia, grzyby w chłodzie czekają na poranną sesję przy świetle dziennym, potem przekroje, wysypy i szukanie rozwiązań. Jednak gdyby ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć, pomogłoby mi to w rozpoznawaniu.

Oto żółty grzybek, który pachniał, jeśli dobrze kojarzę ten zapach - terpentyną albo czymś w podobnym chemicznym rodzaju. Trzon ma barwę bardzo podobną jak kapelusz i blaszki, u dołu trzonu nieco białej grzybni. Rósł niedaleko brzegu jeziora pod głogiem, dębem, brzozą. Starsze owocniki miały kapelusze wywinięte i pofałdowane, niektóre mocno. Szukam w gąskach, ale na razie nic nie pasuje, hmm.

grzyby
grzyby
grzyby
grzyby
grzyby
grzyby

#1522
od kwietnia 2004

Gąska siarkowa-tricholoma sulphureum
i

#6034
od stycznia 2007

Dziękuję :-) Zapach gąski siarkowej wyobrażałam sobie jako intensywniejszy, ale chemiczny i nieprzyjemny to on jest :-)
i

#6048
od stycznia 2007

Dla potwierdzenia typowania i uzupełnienia danych o grzybku - już wiem, że wysyp ma barwę białą, a i kolekcję zdjęć wzbogaciłam dla zapamiętania wszelkich cech budowy grzybków :-)
Zapach w dłuższym kontakcie męczący, taki chemiczny przykry ;-) :-)

Najfajniejsze, gdzie znalazłam miejsce do fotografowania cech grzybka - na strychu, tam pod oknem dachowym najlepsze światło, jeszcze nie raz je wykorzystam :-)))
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji