Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Pogrzybki ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «

#2
od września 2010

2010.09.17 20:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek M (luk99)





co to takiego ?

#3
od września 2010

2010.09.17 20:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek M (luk99)

#558
od stycznia 2009

2010.09.17 20:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
Podgrzybek na 100%. Jadalny na 100%. Być może i prawdopodobnie podgrzybek złotopory.

#4
od września 2010

2010.09.17 21:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek M (luk99)
tylko ze kapelusz nie jest popękany

#5
od września 2010

2010.09.17 21:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek M (luk99)
i

#560
od stycznia 2009

2010.09.17 21:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
Cóż, moja teoria jest taka, że gdy grzyby znajdują dobre warunki rozwoju potrafią osiągnąć znaczne rozmiary w bardzo młodym wieku - stąd może wynikać brak spękań, bo faktem na pewno jest to, że podgrzybek złotopory za młodu ma kapelusz niepopękany. Nie wykluczam tu podgrzybka czerwonawego, ale skłaniam się ku złotoporemu.

#6
od września 2010

2010.09.17 21:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek M (luk99)

#39
od września 2010

2010.09.18 14:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Kowalski (areecki)
To podgrzybek złotawy , wczoraj tego przyniosłem do domu 400 sztuk.
Kapelusze pękają w czasie suszy.
i

#451
od sierpnia 2007

2010.09.18 15:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Xerocomus chrysenteron, co do popękanych kapeluszy ten gatunek ma kilka form i odmian i u części z nich to popękanie nigdy nie występuje.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji