Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Opieńki i lejkowce?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «

#6
od września 2009

2010.09.18 19:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Aurelia Poźniak (aurel)
Pierwszy raz bez nadzoru zbierałam grzyby nierurkowe. Zdaje mi się, że na poniższych zdjęciach są opienki miodowe i lejkowce dęte. Czy mam rację?


Jeszcze dwa zdjęcia w lepszej rozdzielczości:

http://dl.dropbox.com/u/3185875/grzyby/PB160049.JPG

http://dl.dropbox.com/u/3185875/grzyby/PB160050.JPG
i

#1246
od grudnia 2006

Jak na mój gust masz rację - lejkowiec dęty i opieńka miodowa. Wiedząc jednak jakie skutki wywołuje zjedzenie czegoś nieznanego poczekaj na kolejne wypowiedzi.
i

#454
od sierpnia 2007

2010.09.18 19:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Lejkowce tak i opieńki też tak, choć czy to Armillaria mellea czy jakaś inna, np. A.borealis to nie jestem pewien (jestem opieńkowym dyletantem), choć różnice są kulinarnie bez znaczenia.

#321
od marca 2007

lejkowiec na pewno

#1880
od maja 2009

2010.09.18 19:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Opieńka miodowa też na pewno ale w szerokim tego słowa znaczeniu:-)
To tak na podstawie atlasu dla grzybiarzy a nie mykologów.
Określenie dokładniej gatunku wymagało by bardziej szczegółowej analizy ale to na pewno nie na podstawie tych zdjęć, co nie zmienia faktu że do gara się nadaje:-)

#5181
od kwietnia 2004

2010.09.18 20:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Możesz je spokojnie zjeść. Lejkowiec i opieńka.

#43
od września 2010

2010.09.18 20:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Kowalski (areecki)
A, że się zapytam .
Czy najlepsza i najbardziej popularna ( łatwa do znalezienia) jest opieńka miodowa ? Może ktoś poda jakieś charakterystyczne cechy ?

#1882
od maja 2009

2010.09.18 20:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Znajdziesz je w atlasie Marka ale to nie taka prosta sprawa z ich identyfikacją:-(

#44
od września 2010

2010.09.18 20:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Kowalski (areecki)
A ja słyszałem, że opieńki są wyśmienite zamarynowane.
A na wikipedii pisze, że częściej spożywa się gotując, mniej marynując.
Poza tym za dużo zachodu z obgotowywaniem itd,zresztą nie jestem jeszcze gotowy na identyfikację opieniek.

#8609
od maja 2003

2010.09.18 20:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Opieńki na zdjęciach to opieńki miodowe w wąskim ujęciu (prawie gładki kalpelusz, pierścień z żółtymi łuseczkami, błoniasty, kapelusz średnicy dużo mniejszej od długości prawie nagiego trzonu). Najpyszniejsze :-)) I chyba najbardziej wydajne.
Janie, tak, pyszne sś zamarynowane, ale i w sałatkach grzybowych (dział kuchnia), suszone, mrożone, wykorzystywane potem jako farsz do czego tylko sie chce. Niedogotowane mogą powodować kłopoty żołądkowe.

O cechach opieniek pisaliśmy sporo tutaj:
https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/4219.html

#1889
od maja 2009

2010.09.18 21:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Kto jak kto ale Ania wie najlepiej, w końcu to jej ulubiony grzyb:-)))

#822
od grudnia 2005

A ja bardzo tęsknię za tą prawdziwą opieńką miodową... Rosła u mnie tylko w "wiklinach" i innych chaszczach nadrzecznych i do lat 1970-tych jeszcze obficie. Teraz jej niestety ze świecą szukać, jej "miejscówki" zostały dawno zdewastowane poprzez pobór żwirów, inne zaś wyeksploatowane przez zbieraczy. Może jeszcze gdzieś ocalała... Znam jej aromat unoszący się podczas gotowania i smak zup, sosów i marynat. Niepodrabialny. Inne gatunki mają ledwo jego znikomą część. Później zbierałem opieńkę ciemną i to tylko jej najbardziej masywną formę, rosnącą na pniakach jodłowych. Ale to już było nie to...

#7
od września 2009

2010.09.19 01:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Aurelia Poźniak (aurel)
Dziękuję bardzo za opinię :) Będę zajadać bez obaw :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji