#707
od marca 2006
Tricholomopsis rutilans (Schaeff.) Singer (1939)
rycerzyk czerwonozłoty
Rycerzyk czerwonozłoty - Tricholomopsis rutilans
Rycerzyk czerwonozłoty, u nas nazywano również "tłuściochem", nie jadłem,ale na pewno jadalny,podobno niezbyt smaczny.W tym roku kilka spotkałem w lesie, rosną grupami.
Nadaje się do dodania w małych ilościach do innych grzybów, w dużych zepsuje ich smak
Ponieważ w tym roku b. licznie owocnikowały, zrobiłem w tym roku kilka małych, eksperymentalnych słoiczków z różnymi dodatkami (papryka, koncentrat pomidorowy itp).
Dla mnie, po obgotowaniu mają taki lekko ziemisto-stęchły smak.
Parę lat temu, gdy były zrobione w czystej delikatnej zalewie, ten niezbyt przyjemny (dla mnie) posmak pozostawał.
Jak grzyby trochę "poleżakują" sprawdzę czy dodatki coś pomogły.
Ja kilka zamarynowałam z innymi. Zobaczę.