Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Bordowo-czerwony z żółtymi blaszkami
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 październik «

#68
od września 2007

2010.10.11 21:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr (koszmiks)
Cóż to? W młodniku rosło.
i

#707
od marca 2006

Tricholomopsis rutilans (Schaeff.) Singer (1939)
rycerzyk czerwonozłoty

#143
od marca 2008

2010.10.11 21:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Małgorzata Tęsna (malgi)
Rycerzyk czerwonozłoty - Tricholomopsis rutilans

#3
od października 2009

2010.10.12 00:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Sławomir Bursa (hawek)
Rycerzyk czerwonozłoty, u nas nazywano również "tłuściochem", nie jadłem,ale na pewno jadalny,podobno niezbyt smaczny.W tym roku kilka spotkałem w lesie, rosną grupami.

#230
od lipca 2008

2010.10.12 07:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa Filipowiak (tessa)
Nadaje się do dodania w małych ilościach do innych grzybów, w dużych zepsuje ich smak

#2130
od lipca 2004

2010.10.12 09:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Ponieważ w tym roku b. licznie owocnikowały, zrobiłem w tym roku kilka małych, eksperymentalnych słoiczków z różnymi dodatkami (papryka, koncentrat pomidorowy itp).
Dla mnie, po obgotowaniu mają taki lekko ziemisto-stęchły smak.
Parę lat temu, gdy były zrobione w czystej delikatnej zalewie, ten niezbyt przyjemny (dla mnie) posmak pozostawał.
Jak grzyby trochę "poleżakują" sprawdzę czy dodatki coś pomogły.

#5188
od kwietnia 2004

2010.10.12 10:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja kilka zamarynowałam z innymi. Zobaczę.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji