Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Duży, blaszkowy do starym dębem
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 listopad «

#483
od października 2009

31 10 2010. W parku podworskim pod dużym martwym dębem w ściółce z liści klonu. Kilka owocników. Największy osiągał średnicę ponad 19 cm. Trzon pełny. Bez wyraźnego smaku i zapachu. Widziałem te grzyby już kilka razy ale i tak nic nie mogę bezspornie dopasować. Zawsze mam watpliwości, choć pewnie to jakiś pospolity gatunek.





#555
od lipca 2007

Gąsówka jakaś ....

#484
od października 2009

Moje pierwsze typowanie to gąsówka szarofioletowa Lepista glaucocana. Tylko że ona na nizinach nie występuje ( Ewald Gerhardt ) a ja nie znalazłem jej w górach tylko ok 13,5 m.n.p.morza. No i kapeusz ponad 19 cm.

#1214
od września 2006

Może Lepista nuda?

#5230
od kwietnia 2004

2010.11.06 12:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Może. Ale kolory są zupełnie nierozpoznawalne.

#485
od października 2009

Po raz pierwszy w życiu kliknąłem funkcję: "napraw jakość automatycznie"... i naprawiło na niebiesko.A ja tylko chciałem zlikwidować białe przebarwienia na krawędziach kapelusza. Teraz fotka bez napraw



To raczej nie jest Lepista nuda bo trzon ma zupełnie biały, a blaszki sa brudno fioletowe.

#488
od października 2009

Człowiek podobno składa sie głównie z wody i wątpliwości, dlatego odwiedziłem dzisiaj jeszcze raz mojego grzybka. Kapelusz urósł do średnicy 24 cm i ma się jeszcze dobrze. Był pokryty liścmi klonu, może dlatego dobrze zniosł przymrozki.



Blaszki mają szerokość do 6 mm i kolor szarośmietanowy ( tu wszystkie panie proszę o wybaczenie, ale tylko tak potrafię określić ten odcień )

« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji