Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Szaroniebieskawe pomponiki na bukowej gałęzi
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 grudzień «

#212
od września 2009

2010.12.11 08:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ryszard Taran (taranrig)
Zdjęcia z 14 listopada. Grzyby porastały leżącą na ziemi uschniętą, butwiejącą gałąź bukową. Proszę o pomoc w określeniu tych grzybów.





i

#5149
od listopada 2005

2010.12.11 09:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Według mnie to jest Nectria cinnabarina (Gruzełek cynobrowy) porażony przez Hypomyces chrysospermus.
Pimpek z pewnością to zweryfikuje...

#213
od września 2009

2010.12.12 16:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ryszard Taran (taranrig)
Marku! Idąc za twoją radą przeglądałem przez całą sobotę internet szukając jakiegoś Hypomyces o kolorze sinoniebieskawym i nic nie znalazłem. Najwięcej wskazówek o Hypomyces. znalzłem na stronie http://www.svims.ca/ , ale i tu nie było nic o zabarwieniu sinym. Może masz jakieś stronę, która mi ( a sądzę, że nie tylko mnie) coś więcej podpowiedziała o Hypomyces .
Pozdrawiam!

#6402
od sierpnia 2002

2010.12.12 18:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
A nie będzie to któryś Hypoxylon ze swoją anamorfą ?

#214
od września 2009

2010.12.12 19:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ryszard Taran (taranrig)
Piotrze! Po zasuszeniu (i przed zasuszeniem) trochę były za małe na hypoxylony. Kolor tego co nazwał bym podstawą grzybka brązowawy, natomiast to puszyste, co widać na zdjęciach; w tej chwili znacznie zszarzało, ale dalej pod lupą sprawia wrażenie struktury aksamitu. Może to Ci podsunie jakiś pomysł.
Pozdrawiam!
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 grudzień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji