Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Tablica 1. Kruchaweczka - Psathyrella, kołpaczek - Panaeolus czy(?) z pseudokorzeniem
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 styczeń «

#2335
od lipca 2004

2011.01.26 00:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
06.10.2010 r. Puławy. Wiadukt przy PKP Puławy Miasto,
INDEX 20101006-01 N:51st25'31 E:21st59'11, ATPOL FE-03


Pomiędzy nasypem kolejowym a ścianą lasu mieszanego. Na odsłoniętym pasie piaszczystej ziemi pokrytej tłuczeniem z nasypu.
2 owocniki.
Duży: śr. kapelusza 35 mm, wys. 130 mm, śr. trzonu 3 mm
Mały: śr. kapelusza 10 mm, wys. 90 mm
Trzon sprężysty, b. łamliwy.
Zapach: delikatny, specyficzny (jakby mączno-ziemisty?), smak: delikatny.

Za Psathyrella: zabarwione ostrza blaszek i pseudokorzeń ale nie widzę w wysypie brązowego odcienia: ...Wysyp zarodników ciemnobrązowy, czarnobrązowy lub cielistobrązowy... za grzyby.pl

Za Panaeolus: kształt kapelusza, wcięcie blaszek przy trzonie, raczej czarny wysyp: ...Blaszki szerokie, ciemne, wycięte przy trzonie; zwykle marmurkowato zabarwione przez nierównomiernie dojrzewające zarodniki... ...Wysyp zarodników czarny..." za grzyby.pl

Tablica 1. Kruchaweczka - Psathyrella, kołpaczek - Panaeolus czy...


Tablica 2. Kruchaweczka - Psathyrella, kołpaczek - Panaeolus czy...


Tablica 3. Kruchaweczka - Psathyrella, kołpaczek - Panaeolus czy...


Tablica 4. Kruchaweczka - Psathyrella, kołpaczek - Panaeolus czy... Ośw. jarzeniowe


Tablica 5. Wysyp zarodników. Ośw. jarzeniowe. 26_01_2011


(wypowiedź edytowana przez bogdan 26.stycznia.2011)

#474
od września 2005

Psathyrella, zdaniem AK też.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 styczeń «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji