Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Biała Tricholoma?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 marzec «
i

#554
od października 2006

2011.02.25 22:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
Las głównie bukowy z domieszką brzozy, sosny, wiązu. Biała z maleńkimi łuseczkami na kapeluszu i trzonie.
Tricholoma sp.
Tricholoma sp.
Tricholoma sp.

#4294
od maja 2006

Teraz je znalazłaś? A jaki miały zapach?
i

#555
od października 2006

2011.02.26 10:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
Teraz jest mnóstwo śniegu, więc nie byłoby jej widać :-) Dokładnie 02.10.2010, a zapach bardzo słaby, trudny do określenia (owocowy?), nawet teraz - po wysuszeniu ledwo co ją czuć.

#2944
od października 2007

2011.02.26 10:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
A nie miała zielonkawych naleciałości na trzonie, u podstawy, bo podobna do gąski gołębiej ?
i

#556
od października 2006

2011.02.26 10:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
Właśnie też się nad nią zastanawiałam, ale nie zwróciłam na to wtedy uwagi... Gdyby były wyraźne, pewnie bym zauważyła.

(wypowiedź edytowana przez anna_hreczka 26.lutego.2011)
i

#557
od października 2006

2011.02.26 12:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
Mam jeszcze z 12.09.2010, z tego samego lasu, myślę że to ten sam gatunek.
Tricholoma sp.
Tricholoma sp.
Tricholoma sp.

#437
od września 2008

ta jakas troche jakby zielona, ale to raczej może kwestia światła

#341
od lutego 2006

2011.03.14 23:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andreas Gminder
Czecz,

moje byc Tricholoma stiparophyllum (= T. album ss.auct.), pod Betula.

pozdrawiam,
Andreas
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 marzec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji