Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
biały na pniaku
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 kwiecień «

#169
od stycznia 2008

2011.04.05 22:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marzena Nawrot (marzena)
zdjęcie zrobione w Puszczy Bydgoskiej 2 października. Patrzyłam na różne strony i nic mi nie pasuje..

#2261
od maja 2009

2011.04.06 18:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
A może na tej stronie coś znajdziesz:
http://www.grzyby.pl/gatunki/Postia_stiptica.htm

#174
od stycznia 2008

2011.04.06 19:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marzena Nawrot (marzena)
Dzięki, brak mi opatrzenia. Patrzyłam do Atlasu Marka, ale na zdjęciu białak wydawał mi się mniej regularny. A zerknij czy mam rację z niszczycą, czy nie?

#175
od stycznia 2008

2011.04.06 20:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marzena Nawrot (marzena)
jeszcze jedno zdjęcie - tego zaklasyfikowałam właśnie tak, jak sugerujesz - Postia stiptica. K.Odtródy 26 czerwca. Dobrze?

#8166
od grudnia 2003

To drugie wyglada na Trametes hirsuta wrośniak szorstki

#2466
od lipca 2004

2011.04.07 08:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Zgadzam się z Mirkiem, że to "silnie" w stronę wrośniaka szorstkiego.,.
Marzena, powinny się oba zaprezentowane grzyby różnić konsystencją, innym odczuciem przy dotyku.
Co do drobnoporka (białaka) z foto 1. to wg. mnie mikroskop.

#177
od stycznia 2008

2011.04.07 08:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marzena Nawrot (marzena)
Dziękuję bardzo za oznaczenie. Kolejne fotki z prośbą o pomoc w najbliższym czasie.
Mikroskop to jeszcze pieśń przyszłości, ale doskonale rozumiem brak jednoznaczności bez niego.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 kwiecień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji