Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
krążkownica wrębiasta na liściastym?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 kwiecień «

#2286
od maja 2009

2011.04.18 20:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Na krótkim spacerze wpadłem dziś nad leśne sztuczne zbiorniki wodne. Rozdziela je grobla porośnięta topolami i olszą. Na jednym z pni znalazłem dwie k. wrębiaste, ale one przecież podawane są tylko ze świerka i jodły.
Czy to jest możliwe?
A może jest jeszcze inny gatunek o którym nie wiem?
A może to ja mylę się, co do pochodzenia pnia, chociaż w tym przypadku raczej to jest mało prawdopodobne.


#87
od marca 2010

2011.04.18 23:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ryszard Rutkowski (rudek)
Bez mikroskopu się nie obejdzie.
Na liściastym rośnie Discina parma.

#2287
od maja 2009

2011.04.19 09:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Wielkie dzięki Rudek za oświecenie:-)
Gatunek wydaje mi się rzadki bo widzę tylko jedną publikację po 2000 roku.
Jak znajdę czas(a będę musiał) to sprawdzę jeszcze raz dokładniej ten pień i pobiorę eksykat. Wydawał mi się jeszcze mało dojrzały to go zostawiłem.
:-)
i

#1789
od maja 2002

2011.04.20 09:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Owocnik warto oczywiście zebrać i sprawdzić mikroskopem, ale według mnie jest skrajnie minimalne prawdopodobieństwo, że to jest Discina parma.
Zbierałem ten gatunek w BiePN i wyglądał zupełnie inaczej.
Owocniki są bardzo duże i mają charaketerystyczną fakturę powierzchni hymenoforu, taką zmarszczoną, coś jak skóra na kostkach rąk, tak mi się kojarzy.

(wypowiedź edytowana przez olaras 20.kwietnia.2011)

#3259
od maja 2009

2012.05.04 15:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Po roku powracam do tematu jednak bez wielkiej nadziei na rozwikłanie zagadki.
W tym roku pokazał się tylko jeden owocnik, czekałem aż dojrzeje ale tegoroczna aura zasusza u mnie wszystko co żywe.
1 maja niestety ale juz dłużej czekać nie mogłem, owocnik zaczął poważnie podsychać pomimo, że kilkakrotnie polewałem pień wodą z pobliskiego zbiornika. Temperatura w granicach 30 stopni robiła swoje:-(
Owocnik pobrałem w stanie zupełnie jeszcze niedojrzałym, w workach nawet nie było jeszcze zalążków zarodników. Po czterech dniach, czyli dziś zajrzałem do akwarium a na owocniku, niestety ale zaczęła rosnąć pleśń, oczywiście w miejscach sparzonych przez słońce. Odkroiłem miejsca zainfekowane i czekam co z tego wyniknie.
Kawałek wrzuciłem pod mikroskop i zauważyłem znaczny postęp, w niektórych workach były już zarodniki ... tez jeszcze nie zupełnie dojrzałe ale zawsze to już coś:-)
Sam nie wiem co o nich myśleć: niby trzy krople oleju świadczą o przynależności do D. parma ... ale te ostre końce zarodników(szczególnie dobrze widoczne na drugim zdjęciu) ???
Chętnie poznam Wasze zdanie w tej sprawie:-)

Zdjęcia z 1 maja:



.
.
a teraz widok z dzisiejszego dnia ... zarodniki;



















.
widok włoska (chyba)

.
chyba jednak D. perlata???

(wypowiedź edytowana przez mirek63 04.maja.2012)

#3267
od maja 2009

2012.05.07 10:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
I tak jak Darek podejrzewał, nie jest to D. parma a pospolita D. perlata.
Ja natomiast, w takim razie najpewniej pomyliłem się co do substratu. Odrosty faktycznie olszy, ale wyrastające z pnia zbutwiałego świerka a nie tak jak poprzednio podejrzewałem:-(

Swoja drogą, żywotne są te workowce:-)
Materiał jaki włożyłem do "dojrzewalni" był w stanie bardzo złym, jednak na kawałkach owocnika wytworzyły się w workach zarodniki i co więcej, wyglądają już na dojrzałe:-)

Teraz wyraźnie widać kształt zarodników:

(a po przejrzeniu większej ilości materiału okazało się, że ilość kropli oleju w tym przypadku nie ma większego znaczenia- początkowo posiłkowałem się ilustracjami z Fungi of Switzerland i stąd moja niepewność)


(wypowiedź edytowana przez mirek63 07.maja.2012)
i

#6817
od sierpnia 2002

2012.05.12 12:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Ciężko bra pod uwagę kropelki oleju (ich wielkość i ilość) w materiale, który dojrzewał w całkiem sztucznych warunkach, w lodówce po zerwaniu.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 kwiecień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji