Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Różowe na pniaku brzozy
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 maj «

#1936
od grudnia 2007

2011.05.02 19:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Soboń (jacek_s)
11.04.2011 Pogórze Kaczawskie, na pniaku brzozy.




po ruszeniu patykiem:

To jakiś grzyb rozwijający się na soku wydzielającym się z pniaka wyciętej brzozy?
i

#1502
od września 2006

2011.05.02 20:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jakub Węcławski (listek)
Pewnie coś podobnego do mojego: https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/165270.html . W tym roku ponownie się pojawił, ale tym razem na pniaku orzecha włoskiego. Nie badałem go, ale gdzieś w internecie czytałem o podobnym tworze i był on opisany jako mieszanina różnych grzybów i bakterii. Chyba sprawdzę :)

#3795
od września 2006

2011.05.02 21:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Ja bym tutaj za ten widok winił dzikie drożdże, które rozwijają się na wypływającym soku z pniaka, który nie zauważył, że jego drzewo znikło.

#2299
od maja 2009

2011.05.03 07:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
A myślałem, że to coś tak banalnego, że nawet nie zasługuje na zamieszczenie na forum. Ostatnio błądząc po terenie łęgowym nawet w coś takiego wdepnąłem. Wokół pni stała woda więc kicałem z pnia na pień. Zapaskudziło mi cały but a do tego cholernie śliskie. Omal przez to coś "orła" nie wywinąłem.
Identyczne barwą, jak te ze zdjęć Jacka.
Też bym chętnie dowiedział się o tej "galaretce" coś więcej.

Teoria Piotra chyba bardzo prawdopodobna. Duża ilość pęcherzyków powietrza w tym "tworze", za tym by przemawiała.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 maj «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji